Indsatstrappen i Københavns Kommune
Udgivelsens forfattere:
- Rasmus Højbjerg Jacobsen
- Hans Skov Kloppenborg
Socialområdet
Børn, unge og familie
Socialområdet, Børn, unge og familie

Baggrund
Københavns Kommune satte i 2015 gang i Tæt på Familien – en omstilling af indsatsen for udsatte unge. Omstillingen fokuserer på, at den unge og den unges netværk skal være en aktiv del af indsatsen, og at den unges opvækst skal ligne andre unges opvækst så meget som muligt – for eksempel i forhold til skolegang og fritidsaktiviteter. Desuden satser man i omstillingen på kortere og mere fokuserede anbringelsesforløb.
Konklusion
VIVE har i denne undersøgelse set på, om Københavns Kommunes brug af sociale indsatser har ændret sig i løbet af projektperioden fra 2014 til 2017.
Kommunens sociale indsatser er sat ind på en indsatstrappe med seks trin, hvor de laveste trin er de mindst indgribende indsatser, og de øverste trin er de mest indgribende. Analysens hovedfokus er på, hvor stor del af kommunens udsatte unge der flytter henholdsvis op og ned ad indsatstrappen, og hvordan omfanget af disse bevægelser har ændret sig, siden man satte Tæt på Familien i gang.
Analysen viser, at der i slutningen af den undersøgte periode er flere unge, der flytter sig på indsatstrappen end der var, før Tæt på Familien blev sat i gang. Det gælder både op og ned ad indsatstrappen. De fleste flytninger sker især på to områder: dels mellem trin 1, som består af rådgivning og tidlig indsats, og trin 2, som består af forebyggelse/hjemmebaserede indsatser, og dels fra trin 6, som er institutionsanbringelser, til trin 2.
Samlet set får lidt flere unge foranstaltninger i 2017, end tilfældet var i 2013. Men antallet af anbragte unge er faldet i samme periode. Det gælder i særlig grad anbringelser på institution. Der er til gengæld en markant stigning i antallet af unge, der modtager forebyggelse/hjemmebaserede indsatser i perioden.
Metode
Den deskriptive analyse er baseret på data om alle 13-17-årige modtagere af foranstaltninger i Københavns Kommune i perioden 1. december 2013 til 30. november 2017. Dermed har vi data fra tiden, før arbejdet med Tæt på Familien gik i gang, og data for den periode omstillingen har været i gang. Data er leveret af Københavns Kommune og opdeler de unge og deres foranstaltninger på indsatstrappen. I analysen har vi undersøgt følgende: 1) Udviklingen i, hvor mange unge der har modtaget indsatser på de forskellige trin på indsatstrappen, og 2) hvor mange unge der er flyttet fra ét trin på indsatstrappen til et andet.
Udgivelsens forfattere
- Rasmus Højbjerg JacobsenHans Skov Kloppenborg
Om denne udgivelse
Udgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd