VIVE bistår Syddjurs Kommune med at udvikle mere værdig ældrepleje
Undersøgelsens deltagere:
- Ældre
- Ledelse og implementering
- Økonomi og styring
- Sundhed Ældre, Ledelse og implementering, Økonomi og styring, Sundhed
Hvad er Buurtzorg-modellen?
Buurtzorg Nederland er en hollandsk organisation, der leverer hjemmesygepleje og hjemmepleje. Mottoet ”Kaffe først, så pleje og omsorg” udtrykker organisationens overordnede mål om, at hjælpen skal tage afsæt i borgerens ønsker og ressourcer. Samtidig skal borgerne møde færre forskellige medarbejdere, og det skal gøre dem mere tilfredse med den hjælp, de modtager.
Midlet er en række selvstyrende teams med udstrakt ansvar for (selv)ledelse og organisering internt. Samtidig har Buurtzorg skåret ned på ledelse, administration og dokumentation – både som følge af en bevidst filosofi og som følge af det vidstrakte ansvar, der ligger i de selvstændige teams.
Selve ordet Buurtzorg er hollandsk og betyder noget i retning af naboskabspleje eller nabopleje.
Syddjurs Kommune har fået midler fra Sundhedsstyrelsen til at udvikle en mere værdig pleje efter inspiration fra Buurtzorg-modellen. I projektets første fase har kommunen arbejdet med at øge medarbejdernes kompetencer, og organisatorisk har man afprøvet tværfaglige borgerteams i tre forskellige geografiske områder – med tre forskellige grader af selvstyring. På baggrund af erfaringerne fra første fase vil Syddjurs Kommune udvikle en ny klyngemodel, hvor flere tværfaglige borgerteams samarbejder om opgaveløsningen i (lidt) større geografiske områder. Samtidig vil de udvikle og afprøve en ny organisations- og ledelsesmodel og gøre forsøg med blandt andet ny økonomistyring, udvidet selvstyring og decentral visitation.
Syddjurs er en blandt de 25 kommuner, som har modtaget bevilling fra Socialstyrelsens pulje for faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen. VIVE medvirker også i projekter med Haderslev, Tårnby og Allerød Kommuner.
Formål
VIVE bistår Syddjurs Kommune i arbejdet med at udvikle en mere værdig pleje ved at analysere og evaluere de afprøvninger, kommunen sætter i gang, samt med relevant, supplerende projektaktivitet som fx opbygningen af et datacockpit, etableringen af et coach-korps samt etableringen af fælles administrative støttefunktioner.
Metoder
VIVEs dataindsamling er altovervejede kvalitativ og baseret på observation af det daglige arbejde i de mindre tværfaglige teams samt på interviews med de ledere, medarbejdere og eksterne konsulenter, der er involveret i udviklingsarbejdet. I forbindelse med projektafslutning etableres endvidere et kvantitativt datagrundlag i samarbejde med Syddjurs Kommune og de eksterne konsulenter, der er tilknyttet udviklingsarbejdet.
VIVE-viden om Buurtzorg
Undersøgelser i gang
- VIVE skal understøtte afprøvning af Buurtzorg-modellen i Haderslev Kommune
- VIVE skal understøtte Buurtzorg-afprøvning Ikast-Brande Kommune
- VIVE rådgiver om og evaluerer Buurtzorgmodel-projekt om værdig ældrepleje i Syddjurs
- VIVE evaluerer udviklingsprojekt om nye organiseringsformer i ældreplejen
- VIVE rådgiver om og evaluerer selvstyrende teams i Tårnby Kommunes hjemmepleje
- VIVE bistår Syddjurs Kommune med at udvikle mere værdig ældrepleje
- VIVE rådgiver om og evaluerer Buurtzorg-inspireret projekt i Haderslev
Udgivelser
- Rapport: Buurtzorgs model for hjemmesygepleje og hjemmepleje
- Rapport: Forsøg med Buurtzorg-modellen i Ikast-Brande Kommune
- Debatindlæg: Hvis vi gør det rigtigt, kan den hollandske Buurtzorg-model blive et afsæt for varig forbedring af ældreplejen i Danmark
- Debatindlæg: Astrid Krags selvstyrende ældreteams kan slå hul på ældreplejens udfordringer
- Debatindlæg: Buurtzorg-teams forudsætter frihed under ansvar – men evner vi det?
- Debatindlæg: Buurtzorg behøver ikke være økonomichefens værste mareridt
Undersøgelsens deltagere
Projektleder
Om denne undersøgelse
Finansieret af
Syddjurs Kommune på baggrund af en puljebevilling fra Socialstyrelsen