VIVE og Københavns Professionshøjskole undersøger børns veje til og fra sikret anbringelse
Undersøgelsens deltagere:
- Britt Østergaard Larsen
- Theresa Dyrvig Henriksen
- Caroline Louise Westergaard
- Ann-Karina Henriksen
- Katrine Mørk
- Børn, unge og familie
- Socialområdet Børn, unge og familie, Socialområdet
Børn fra 10-17 år anbringes på sikrede institutioner af flere grunde. Mange er anbragt på et retsligt grundlag i varetægtssurrogat eller til afsoning, mens andre er socialt anbragt for at gennemføre en pædagogisk observation eller behandling. På en sikret institution er børn frihedsberøvede, og der mangler grundliggende viden og forskning om disse børn, som oplever de mest indgribende former for foranstaltninger.
VIVE samarbejder derfor med Københavns Professionshøjskole om et forskningsprojekt, der skal kortlægge børns systemkontakt og støttebehov før og efter sikret anbringelse. Målgruppen for sikret anbringelse er karakteriseret ved komplekse og vedvarende støttebehov, der ofte inkluderer kriminalitet, misbrug og psykiatrinære problemstillinger. Forskningsprojektet skal bidrage med solid viden om disse unges støtte- og behandlingsbehov, og det har særligt fokus på at styrke kontinuitet og sammenhæng ved overgang fra sikret til åben anbringelse eller anden foranstaltning.
Udvikling kalder på ny viden
Projektet er aktuelt set i lyset af, at der de seneste år er sket to væsentlige ændringer i brugen af sikret anbringelse. For det første er tiden for den gennemsnitlige anbringelse på en sikret institution steget til 90 dage, hvor den for blot få år siden var 60 dage.
Der er også sket en markant stigning i sociale anbringelser. I 2012 var 8 procent af børnene på sikrede institutioner socialt anbragte, mens dette tal var steget til 34 procent i 2022. Udviklingen kan forklares ved et markant fald i ungdomskriminalitet de seneste 15 år, hvilket har skabt ledig kapacitet, og samtidig har der været en stigende tendens til at anvende sikret anbringelse i sociale sager.
Udviklingen betyder, at de sikrede institutioner i dag varetager en kompleks opgave med midlertidig anbringelse af børn med langvarige støtte- og behandlingsbehov, hvilket stiller særlige krav til samarbejde, koordinering og inddragelse af barnet – eksempelvis ved afslutning af en sikret anbringelse. Derfor er projektets resultater vigtige for bedst muligt at kunne udvikle og understøtte indsatserne til børn på sikrede institutioner.
Projektet skal give systematisk viden om målgruppen til politik- og praksisudvikling, som kan være med til at sikre sammenhængende og koordinerede indsatser til nogle af de mest udsatte børn i det danske velfærdssystem.
Metoder
Forskningsprojektet bygger på et mixed methods-design, hvor registeranalyser kombineres med kvalitative interviews for at beskrive børn og unges forløb før, under og efter en sikret anbringelse. Projektet er designet som et aktionsforskningsprojekt, hvor forskere og praksis i samarbejde udvikler viden gennem gentagne workshops og videnudveksling. Som en central del af projektforløbet vil forskerne i samarbejde med praksis udvikle en model til at styrke forløbet ved udskrivning fra sikret institution.
Forskningsprojektet løber over to år og forventes afsluttet i 2026.
Undersøgelsens deltagere
Projektleder
Projektmedarbejdere