Trivsel blandt børn og unge i udsatte positioner 2025
Undersøgelsens deltagere:
- Børn, unge og familie
- Socialområdet Børn, unge og familie, Socialområdet
Trivselsundersøgelsen 2023 viste, at der var alvorlige trivselsudfordringer blandt børn og unge anbragt på børne- og ungehjem og blandt børn og unge i støttende foranstaltninger. Disse to grupper af børn og unge udtrykte lavere grad af trivsel og højere grad af udsathed og risikoadfærd end andre grupper af børn og unge. Det er derfor nærliggende i dette års trivselsundersøgelse at have fokus på, om vi kan spore en forbedring i trivslen.
Formål
Hovedformålet med trivselsundersøgelsen er at få beskrevet den generelle trivsel i hverdagen med børnenes og de unges egne stemmer. Trivselsundersøgelsen vil samtidig fungere som en tidlig opfølgning på de ændringer, der forhåbentligt kan spores som følge af barnets lov, der trådte i kraft 1. januar 2024.
Metoder
Trivselsundersøgelsen er baseret på spørgeskemabesvarelser fra fire målgrupper af børn og unge: (1) børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet, (2) børn og unge, der modtager støttende indsatser, og (3) børn og unge, der modtager tidligt forebyggende indsatser, og (4) børn og unge, som ikke modtager nogen form for indsats. For at opveje et skævt bortfald fra den repræsentative stikprøve er resultaterne for alle målgrupper vægtet i forhold alder, køn og anbringelsessted for børn og unge anbragt uden for hjemmet.
Undersøgelsen gennemføres som en spørgeskemaundersøgelse, der stiles til børn og unge på 11, 13, 15 og 17 år. Stikprøven består af 9.000 børn og unge, hvoraf størstedelen får social støtte efter barnets lov. De 11- og 13-årige bliver interviewet af en erfaren besøgsinterviewer fra DST Survey, mens de 15- og 17-årige først får tilbudt, at de kan besvare spørgsmålene gennem et webbaseret skema, hvorefter besøgs- eller telefoninterview tilbydes.
Undersøgelsens deltagere
Projektleder
Projektmedarbejdere
Om denne undersøgelse
Finansieret af
Social- og Boligministeriet