Traumefokuseret behandling til børn og unge udsat for overgreb
Undersøgelsens deltagere:
- Børn, unge og familie
- Socialområdet Børn, unge og familie, Socialområdet
En undersøgelse fra 2019 viste, at meget få kommuner har et specialiseret tilbud til børn, der har været udsat for vold og seksuelle overgreb. Videnscenter for Sociale indsatser ved vold og seksuelle overgreb (SISO) i Social- og Boligstyrelsen, har derfor fokus på at sikre et bedre landsdækkende tilbud til børn udsat for overgreb.
Forskning viser, at TF-CBT er meget velegnet behandlingsmetode i forhold til at behandle PTSD-symptomer og kan bruges til helt små børn såvel som til unge. Terapiformen er over en årrække succesfuldt implementeret i bl.a. Norge, hvor den anvendes til målgruppen af børn og unge, der har været udsat for seksuelle overgreb eller vold.
I perioden 2020-2022 er behandlingsmodellen, med gode resultater, også afprøvet i en dansk kontekst. Som følge af, at resultaterne af implementeringen af TF-CBT i Danmark er så lovende, er det politisk besluttet at udbrede TF-CBT, så det bliver et landsdækkende behandlingstilbud til børn og unge udsat for vold og seksuelle overgreb.
I perioden 2023-2025 evaluerer VIVE udbredelsen af behandlingen til alle landets børnehuse og herunder behandlingseffekten.
Formål
TF-CBT er en relativt velbeskrevet behandlingsmodel, hvorfor der er et relativt solidt vidensgrundlag for udbredelsen af TF-CBT til et landsdækkende behandlingstilbud i en dansk kontekst. Den eksisterende viden bygger dog på et relativt begrænset antal behandlingsforløb, og en relativ smal viden om betingelserne for succesfuld implementering fra en enkelt organisatorisk kontekst.
I forbindelse med udbredelsen af behandlingsmodellen bliver det derfor centralt at styrke vidensgrundlaget for anvendelsen og virkningen af indsatsen i Danmark, herunder eventuelle variationer i virkningen på tværs af behandlingsforløb samt viden om betingelserne for succesfuld implementering på tværs af organisatoriske kontekster.
VIVEs evaluering skal derfor undersøge implementeringen af TF-CBT i de fem danske børnehuse. Dette med henblik på at identificere centrale forudsætninger for at levere behandlingsforløbene.
Dertil undersøger VIVE med evalueringen virkningen af TF-CBT-behandlingen for børnene og de unge. Vi ved fra afprøvningen af TF-CBT i en dansk kontekst, at de børn og unge, der har deltaget i TF-CBT-behandlingen, er karakteriseret af en ret alvorlig mistrivsel og at det er børn og unge, som har et stort behov for at få hjælp. Evalueringen undersøger derfor, om der som følge af behandlingen sker en reduktion i børnene og de unges PTSD-symptomer, depressionssymptomer, eksternaliserende og internaliserede problemer samt negative tanker.
Metoder
Til udarbejdelse af evalueringen anvendes et mixed-method-design med både kvalitative og kvantitative data. I forbindelse med evalueringen af implementeringen af TF-CBT i børnehusene gennemføres en række implementeringsunderstøttende aktiviteter samt interviews med børnehuslederne, TF-CBT-terapeuterne samt øvrige medarbejdere i børnehusene. Dette gøres med henblik på at belyse betingelserne og forudsætningerne for implementeringen af Tf-CBT i børnehusene.
Virkningsevalueringen foretages som kvantitative før- og eftermålinger af børnene og de unge, der modtager behandlingen. Det sker med udgangspunkt i en række psykometriske mål, der belyser børnene og de unges PTSD-symptomer, depressionssymptomer samt mental trivsel og funktion ved behandlingens opstart og afslutning. Der foretages desuden en måling tre måneder efter endt behandling for at belyse, om behandlingen har en varig virkning for børnene og de unge.
Som en del af virkningsevalueringen gennemføres der også interviews med udvalgte børn, unge og deres omsorgspersoner for at undersøge børnene og de unges oplevelse af behandlingsforløbene.
Undersøgelsens deltagere
Projektleder
Projektmedarbejdere
Om denne undersøgelse
Finansieret af
Social- og Boligstyrelsen