Økonomiske sanktioner som redskab til at intensivere forældreinvolvering i forebyggelse af skolefravær. En evaluering af lov om styrket forældreansvar
Undersøgelsens deltagere:
- Børn, unge og familie
- Dagtilbud, skole og uddannelse
- Socialområdet Børn, unge og familie, Dagtilbud, skole og uddannelse, Socialområdet
I Danmark oplevede over 20 procent af grundskoleeleverne fravær på over 10 procent i løbet af skoleåret 2023/2024. Det er bekymrende. For omfattende forskning viser, at et stort skolefravær problematiserer og udfordrer både den faglige og sociale udvikling hos den enkelte elev; det gælder ikke mindst for de elever, der kommer fra udsatte hjem, som oftest også er dem, der vil have mest gavn af regelmæssig skolegang.
En del forskning viser tillige, at forældre, der aktivt engagerer sig i deres børns fremmøde, kan være med til at modarbejde skolefravær. Traditionelt set er forældrenes engagement forsøgt styrket med informationsformidling, rådgivning, praktisk hjælp eller kompensation. Med loven om styrket forældreansvar er intentionen at nedbringe fravær – særligt elevernes ulovlige fravær – med et omvendt fortegn: det giver kommunen mulighed for at suspendere børne- og ungeydelsen for et kvartal, hvis en elev har 15 procent ulovligt fravær eller derover.
Effekt af lov om styrket forældreansvar
Formålet er at estimere den kausale effekt af loven om styrket forældreansvar og derved belyse, om økonomiske sanktioner rettet mod forældre påvirker skolefravær, kompetenceudvikling og familietrivsel.
Der foretages tre analyser
Den empiriske strategi udnytter kvasi-tilfældig variation sammen med passende økonometriske metoder (instrumentvariabelstrategi) til at identificere den kausale effekt af at sanktionere børnefamilier. Det vil sige, at vi studerer elever fra familier, der bliver sanktioneret i en given kommune, og sammenligner dem med deres potentielle resultater, hvis de var i en kommune med et lavere niveau af sanktionering.
Vi foretager tre analyser. 1) Først har vi til hensigt at estimere den kausale effekt af at blive udsat for et kommunalt regime med en høj sandsynlighed for at blive sanktioneret. 2) Dernæst vil vi estimere den kausale effekt på børn og familier af at modtage en sanktion. 3) Endelig vil vi estimere effekter for forskellige typer af familier, da sanktioner kan virke forskelligt på tværs af familietyper afhængigt af forældrenes mulighed for at påvirke barnets adfærd.
Projektets resultater forventes offentliggjort i løbet af foråret 2026.
Undersøgelsens deltagere
Projektleder
Projektmedarbejdere
Om denne undersøgelse
Finansieret af
Trygfonden