LIVSTEGN – Etisk brug af overvågningsteknologier til beboere med demens
Undersøgelsens deltagere:
- Ældre
- Ledelse og implementering Ældre, Ledelse og implementering
Baggrund
Hvert år forlader beboere med demens deres plejecenter uden ledsager, selvom de ikke er i stand til at finde hjem eller orientere sig i trafikken. For at undgå dette benytter plejecentrene forskellige overvågningsteknologier, der alarmerer og hjælper personalet med at spore beboere, som er på vej væk fra plejecenteret.
Formål
Formålet med projektet er at sikre en etisk brug af overvågningsteknologier. Forskerne undersøger i samarbejde med beboere med demens, deres pårørende og personalet, hvilke udfordringer der er i brugen af overvågningsteknologi. Derudover udforsker undersøgelsen nye måder at håndtere praktiske og etiske dilemmaer på. Hvordan kan man for eksempel skabe sikkerhed og tryghed for demente beboere, samtidig med at der værnes om deres privatliv? Og hvilken betydning har teknologierne for den demente, for personalets arbejde og for samarbejdet med beboere og pårørende?
Undersøgelsen er særligt relevant, fordi en nylig lovændring åbner for brugen af tryghedsskabende velfærdsteknologi i plejen af demente. Tidligere har brug af overvågningsteknologi til demente været defineret som magtanvendelse, der krævede godkendelse og tilsyn fra Socialtilsynet.
Introduktion til Sikker Anvendelse af Velfærdsteknologi i Demenspleje
I denne video præsenterer Stinne Aaløkke Ballegaard plejehjemmet Hedevej, der i samarbejde med projekt LIVSTEGN har sat fokus på plejehjemmets anvendelse af overvågningsteknologier i forbindelse med demenspleje. Teknologierne kan skabe et trygt hjem for beboere og en sikker arbejdsplads for medarbejderne, men de kræver også særlige overvejelser og arbejdsrutiner i deres implementering.
Metoder
Undersøgelsen er sammensat af tre arbejdspakker, som skal skabe viden på tværs:
- Filosofisk udforskning af centrale etiske begreber som ”værdighed”, ”privatliv” og ”tryghed”
- Etnografisk feltarbejde, som undersøger problemstillinger med overvågningsteknologierne i den konkrete praksis og i beboernes hverdagsliv på plejecenteret
- Udviklingsarbejde, hvor beboere med demens, personale og pårørende er med til at udvikle og afprøve nye teknologier og arbejdsgange.
VIVEs andel i projektet
Projektet er finansieret af VELUX FONDEN og er et tæt samarbejde mellem Aarhus Universitet, Aarhus Kommunes Magistrat for Sundhed og Omsorg samt Center for Frihedsteknologi og VIVE.
Undersøgelsen ledes af lektor Anders Albrechtslund fra Center for Overvågningsforskning på Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet.
VIVE er ansvarlig for det etnografiske feltarbejde.
Sikker Brug af GPS, Sensorer & Alarmer
I denne video fortæller Astrid Meyer om figuren, der er udbygget i forbindelse med forskningsprojektet LIVSTEGN. Figuren illustrerer væsentlige råd til brugen af disse overvågningsteknologier i demens pleje.
Undersøgelsens deltagere
Projektleder
Om denne undersøgelse
Finansieret af
VELUX FONDEN