Læringskapacitet i syge- og hjemmeplejen – barrierer og muligheder for at omsætte ny viden til praksis
Undersøgelsens deltagere:
- Sundhed
- Ledelse og implementering Sundhed, Ledelse og implementering
Baggrund
Kommunernes prioritering af kompetenceudvikling i syge- og hjemmeplejen udfordres af et stigende antal ældre og multisyge borgere, budgettering samt mangel på kvalificeret personale. Samtidig har ca. 350.000 danskere diabetes, og tallet er stigende. Der er behov for styrkede kompetencer i primærsektoren for at forebygge komplikationer – både i relation til diabetes og til andre kroniske sygdomme.
Steno Diabetes Center Odense tilbyder kompetenceudvikling målrettet fagpersoner i primærsektoren, som evalueres positivt og er efterspurgt på arbejdspladser i den kommunale sundheds- og ældrepleje. Men det er for mange kommuner svært at implementere ny viden i den organisatoriske praksis.
VIVE undersøger derfor barrierer og potentialer for kompetenceudvikling inden for KOL, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Projektet vil derudover bidrage med ny viden om, hvordan kompetenceudvikling i den kommunale syge- og hjemmepleje kan skabe værdi i dagligdagen og styrke behandlingen af kroniske sygdomme.
Formål
Formålet med projektet er at skabe dybdegående viden om kompetenceudvikling af sundhedsprofessionelle i den kommunale syge- og hjemmepleje i Region Syddanmark ved at svare på følgende undersøgelsesspørgsmål:
- Hvilke mekanismer påvirker (hhv. fremmer og hæmmer) fagpersoners udbytte af kompetenceudvikling målrettet kroniske sygdomme i den kommunale syge- og hjemmepleje?
- Hvilken rolle spiller den lokale organisatoriske praksis for omsætningen af nye kompetencer til øget kvalitet i pleje og behandling i den kommunale syge- og hjemmepleje?
- På hvilke måder kan samarbejdet om kompetenceudvikling i den kommunale syge- og hjemmepleje tilrettelægges, så det bidrager til at fremme det gode liv med kronisk sygdom?
Undersøgelsens resultater skal bruges til fremadrettet at kvalificere udbuddet, organiseringen og understøttelsen af kompetenceudvikling i den kommunale syge- og hjemmepleje.
Metoder
Undersøgelsen bygger på kvalitative gruppeinterviews med ledere, faglige specialister, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere i et bredt udsnit af kommuner i Region Syddanmark.
Undersøgelsens deltagere
Projektleder
Projektmedarbejdere