Kvalitet i anbringelse på børne- og ungehjem
Undersøgelsens deltagere:
Børn, unge og familie
Socialområdet
Børn, unge og familie, Socialområdet

Anbringelse af børn og unge på børne- og ungehjem er en af de mest indgribende sociale indsatser, der kan iværksættes over for børn, unge og deres familier. Når børn og unge anbringes uden for hjemmet, skal de mødes af sikre og udviklende forhold. God kvalitet på børne- og ungehjem sikrer, at børnene og de unge under deres anbringelse får den nødvendige støtte til at udvikle sig optimalt, så de kan vokse op og blive selvstændige og føle sig værdifulde i samfundet. For nuværende mangler vi dog systematisk viden om kvaliteten af den indsats, som børnene og de unge møder under deres anbringelse på børne- og ungehjem samt et solidt vidensgrundlag for at forstå, hvad der udgør kvalitet i anbringelsen.
Formål
Formålet med projektet er at udvikle en forståelse af, hvad der udgør kvalitet i anbringelse på børne- og ungehjem samt belyse forskellige kvalitetsforståelser. Ved at undersøge forskellige definitioner, forståelser og perspektiver på kvalitet i anbringelse er det hensigten at etablere et fundament for en fælles forståelsesramme for kvalitet på børne- og ungehjem. En fælles forståelsesramme er vigtig for at kunne drøfte og udvikle kvalitet, og derigennem sikre børnene og de unge den bedste anbringelse.
Målet med projektet er i sidste ende at udvikle en operationel definition af kvalitet, som kan anvendes til at diskutere kvalitet og eventuelt etablere klare standarder for kvalitet på tværs af børne- og ungehjem i Danmark. Ligeledes er det ambitionen at udvikle en kvalitetsmodel, der på sigt kan fungere som et praktisk værktøj til måling og udvikling af kvalitet i anbringelse på børne- og ungehjemmene.
Metoder
Udviklingen af en vidensbaseret forståelsesramme for kvalitet i anbringelse på børne- og ungehjem består af tre dele: en videnskortlægning, en datakortlægning og en modelafdækning.
- Videnskortlægningen: Videnskortlægningen skal bidrage med en vidensbaseret forståelse af forskellige perspektiver på kvalitet i anbringelse. Formålet er derfor at identificere og syntetisere relevant forskningslitteratur samt grå litteratur om kvalitet på børne- og ungehjem, herunder eventuelle kvalitetsmodeller på området.
- Datakortlægningen: Med datakortlægningen etableres et overblik over eksisterende data på anbringelsesområdet, som kan belyse kvalitet i anbringelse på børne- og ungehjem. Det drejer sig om data fra surveys, registerdata samt viden om økonomien på børne- og ungehjem. Hovedformålet er at kortlægge kvantitative datakilder, der kan belyse kvalitet på børne- og ungehjem. Der udarbejdes en oversigt over potentielle kvantitative kvalitetsfaktorer.
- Modelafdækning: Modelafdækningen skal give indsigt i form og kvalitetsfaktorer i kvalitetsmodeller på andre velfærdsområder, herunder indsigt i faktorer for kvalitet på både organisatorisk- og individniveau. Afdækningen anvendes til at identificere eventuelle dimensioner af kvalitet, der ikke er fremkommet af projektets øvrige dele samt som inspiration til udvikling af en egentlig model for kvalitet i anbringelse på børne- og ungehjem.
Undersøgelsens deltagere
Projektleder
Projektmedarbejdere
Om denne undersøgelse
Finansieret af
Trækningsretten – Sundheds- og Økonomiministeriet