Inklusionskapacitet på danske arbejdspladser 2024-2025
Undersøgelsens deltagere:
- Arbejdsmarked Arbejdsmarked
På trods af et højt beskæftigelsesniveau og en betydelig offentlig beskæftigelsesindsats er der i Danmark et stort antal mennesker, som er udfordret i forhold til at opnå eller fastholde beskæftigelse. Dette kommer bl.a. til udtryk ved et højt antal personer på offentlige ydelser eller i støttet beskæftigelse. De danske arbejdspladser – både de private og de offentlige – har en vigtig rolle i forhold til inklusion af udsatte grupper på arbejdsmarkedet. Det er derfor vigtigt at have viden om virksomhedernes muligheder for og holdninger til inklusion af personer fra udsatte grupper. Hvordan kollegerne støtter op om, at fx personer med nedsat arbejdsevne inkluderes på arbejdspladsen, kan have betydning for, om inklusionen lykkes. Derfor er viden om lønmodtagernes holdninger og erfaringer også væsentlig.
Om projektet
Formålet med projektet er at give et større indblik i inklusionen af udsatte grupper på de danske arbejdspladser. Projektet består af to delanalyser:
- En analyse af lønmodtagernes holdninger til og erfaringer med inklusion af personer fra udsatte grupper på deres arbejdsplads
- En analyse af arbejdspladsernes erfaringer med og motiver og holdninger til inklusion af personer fra udsatte grupper
Datagrundlaget for undersøgelsen vil være to nye spørgeskemaundersøgelser, hvor den ene indsamles blandt lønmodtagere i 2024 og den anden blandt arbejdspladser i 2025. Desuden indgår to tidligere spørgeskemaundersøgelser af virksomhedernes sociale engagement, som blev gennemført for lønmodtagere i 2013 og for arbejdspladser i 2014-2015. Inddragelse af besvarelser fra de to tidligere undersøgelser af virksomhedernes sociale engagement giver mulighed for i et vist omfang at belyse udviklingen i lønmodtagernes og arbejdspladsernes erfaringer med og holdninger il inklusion på arbejdspladserne.
Undersøgelsens deltagere
Projektleder
Projektmedarbejdere