Violent crime against children with disabilities: A nationwide prospective birth cohort-study
Udgivelsens forfattere:
- Socialområdet
- Børn, unge og familie
- Dagtilbud, skole og uddannelse Socialområdet, Børn, unge og familie, Dagtilbud, skole og uddannelse
Cirka 3,5 procent af alle skolebørn er blevet udsat for vold. Det viser denne undersøgelse, som bygger på data fra 678.000 skolebørn. Børn med særlige – og ofte usynlige – handicap som for eksempel ADHD, autisme og svag begavelse er ekstra udsatte.
Blandt voldsofrene med handicap har:
- 20 procent autisme
- 24 procent ADHD
- 18 procent svag begavelse
- 10 procent erhvervet hjerneskade.
Nogle af ofrene har flere af disse diagnoser. Og drengene er overordnet set 2,5 gange mere udsatte for voldelige overgreb end piger.
Formålet med denne undersøgelse er at se på årsagerne til volden, og om det vil være muligt at nedbringe omfanget af vold imod børn gennem forebyggelse.
Konklusioner
Usynlige handicap giver misforståelser
Skolebørns intellektuelle handicap kan give anledning til misforståelser og mistolkninger hos personer i barnets nærmiljø, for eksempel forældre, pædagoger og skolelærere. Børn med eksempelvis autisme, ADHD, erhvervet hjerneskade eller svag begavelse har en markant øget risiko for at blive udsat for vold, også når man tager højde for andre risici i nærmiljøet, eksempelvis barnets alder og køn.
Denne undersøgelse viser, at 20 procent af voldsofrene har autisme, 24 procent har ADHD, 10 procent har erhvervet hjerneskade, mens 18 procent har svag begavelse – og mange har flere af disse diagnoser.
Sårbare familier øger risici for vold
Barnets nærmiljø ser ud til at bære en del af ansvaret for handicappede børns særlige udsathed. Familier, der lever med alvorlige sociale belastninger, har nemlig vanskeligere ved at beskytte deres børn imod vold. Det gælder for eksempel børn med alkoholmisbrug i familien og ikke-danske børn, som er ekstra udsatte for vold.
Boligområdet, som børnene opvokser i, har også betydning, men dog i mindre omfang. Mindre end 1 procent af de rapporterede voldstilfælde kan forklares ved, at børnene bor i udsatte boligområder.
Anbefalinger
Mere forskning om virksomme indsatser
Undersøgelsen peger på, at der er brug for mere forskning, der evaluerer indsatser, eksempelvis psykoedukation. Psykoedukation kan bruges til at fremme forståelsen for børns intellektuelle handicap, således at professionelle, sagsbehandlere, familiemedlemmer, lærere og skolekammerater kan få større indsigt i og forståelse for de problemer, det handicappede barn slås med til daglig.
Lyt til FN’s anbefalinger
FN anbefaler, at man bryder isolationen af børn med handicap. Isolation opstår, fordi børnene ikke har nære venner, og familier med handicappede børn lever ofte isoleret. Det anbefales også, at der sker en aflastning af forældre, og at børns selvværd styrkes, ligesom at man i de enkelte medlemslande bør etablere en systematisk dokumentation, der vil kunne opfange og registrere, om indsatserne har de ønskede effekter i forhold til at nedbringe omfanget af vold imod børn med handicap. Det bør undersøges, om nogle af disse anbefalinger fra FN med fordel kan overføres til danske forhold.
Udenlandske undersøgelser bekræfter tendens, men har metodiske svagheder
Udenlandske undersøgelser har tidligere givet anledning til mistanke om, at børn med visse intellektuelle handicap har en væsentlig højere risiko for at blive udsat for vold i hjemmet, skolen eller lokalsamfundet.
Undersøgelserne har dog haft metodiske svagheder, der har gjort det uklart, hvad der er årsag, og hvad der er virkning. Denne skelnen er vigtig, da nogle mentale handicap såsom depression, angst, PTSD, erhvervet hjerneskade og adfærdsmæssige forstyrrelser kan være en følge af, at barnet er blevet udsat for vold.
I tidligere undersøgelser har der også manglet oplysninger om forudgående belastninger i barnets nærmiljø, der mistænkes for at øge risikoen. Sidst, men ikke mindst, har der manglet klare konsistente definitioner af handicap og vold. Det er nogle af disse metodiske svagheder, som denne undersøgelse forsøger at foregribe.
Begrænsninger i undersøgelsen
Det skal understreges, at der også er begrænsninger i denne undersøgelse. Man må for eksempel antage, at mange tilfælde af vold slet ikke kommer til politiets kendskab. Dertil kommer, at kun en mindre del af den rapporterede vold imod børn med handicap har ført til en domsfældelse. Desuden er undersøgelsen alene baseret på oplysninger om offeret og familiemæssige belastninger, hvorfor undersøgelsens fokus kun er rettet mod offeret og ikke gerningsmanden.
Den videnskabelige artikel Violent crime against children with disabilities: A nationwide prospective birth cohort-study har været bragt i tidsskriftet Child Abuse & Neglect, August 2019 (bag betalingsmur).
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Selve artiklen var ufinansieret, men den oprindelige data var finansieret af Socialstyrelsen.Publiceret i
child abuse & neglect