Ulighed i vaccination og kræftscreening
Udgivelsens forfattere:
- Sundhed Sundhed
Ulighed i sundhed er et veldokumenteret problem i Danmark og andre lande, som kan have væsentlige konsekvenser for både individ og samfund. Vidensopsamlingen skal derfor bidrage til at danne grundlag for danske sundhedsmyndigheders og -personers arbejde for at reducere ulighed i sundhed med særligt fokus på etniske minoritetsgrupper. Vidensopsamlingen er finansieret af Sundhedsstyrelsen.
Formålet med undersøgelsen er at skabe overblik over, hvad der kan føre til ulighed i tilslutningen til vaccinationsprogrammerne mod humant papilloma virus (HPV), covid-19 og kræftscreeningsprogrammerne for livmoderhalskræft, brystkræft og tarmkræft blandt etniske minoritetsgrupper, og hvilke indsatser der kan iværksættes for at øge tilslutningen.
Lavere tilslutning blandt etniske minoriteter end majoritetsbefolkningen
Vidensopsamlingen viser, at der er en lavere tilslutning til de udvalgte vaccinations- og kræftscreeningsprogrammer blandt etniske minoritetsgrupper end i majoritetsbefolkningen, og at socioøkonomiske karakteristika forklarer en del af de observerede forskelle, men ikke alle. Udfordringer med kommunikation, kulturelle forhold og praktiske barrierer kan også påvirke tilslutningen.
Derudover peger vidensopsamlingen på, at både kommunikative og organisatoriske indsatser er nødvendige for at adressere de mange forskellige forhold, som kan påvirke tilslutningen til nationale vaccinations- og kræftscreeningsprogrammer.
Metode
Vidensopsamlingen bygger på en litteraturgennemgang af 66 videnskabelige artikler og rapporter fra Danmark, Norge, Sverige og Holland udgivet i perioden 2018-2023.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
SundhedsstyrelsenUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd