Projekt Trædesten
Udgivelsens forfattere:
- Arbejdsmarked Arbejdsmarked
Beskæftigelsesindsatsen for udsatte ledige er under løbende udvikling i forskellige former for projekter. De mange projekter er en afspejling af, at denne gruppe ledige er vanskelig at få i varig beskæftigelse.
Et af dem er projekt Trædesten, som er udviklet af Settlementet, en social organisation på Vesterbro i København. Projektet har været rettet mod aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere på 30 år og derover, og det har løbet fra 2018 til 2021. Indsatsen i projektet er bygget over tre trædesten:
- Visitation af borgere og opbygning af relationer mellem mentorer og borgere
- Praktik i socialøkonomiske butikker.
- Ekstern virksomhedspraktik og ansættelse.
Hver trædesten indeholder et antal aktiviteter og nogle mål, der tilsammen har udgjort indsatsen og skulle sikre, at de deltagende borgere fik beskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked. De centrale aktiviteter har været:
- Et 52 uger langt forløb med ugentlige samtaler med en mentor
- Opbygning af samarbejde mellem fagpersonerne blandt andet understøttet af, at alle sidder på samme adresse
- Opbygning af tætte relationer mellem især mentorer og borgere
- Intern praktik i lokale socialøkonomiske virksomheder/butikker
- Ekstern virksomhedspraktik med mulighed for løntimer og ansættelse
- Efterværn ved ansættelse.
Projektet og evalueringen er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond.
Resultater
Borgerne i projekt Trædesten har bedre beskæftigelsesresultater end de borgere, der modtager den ordinære indsats i jobcenteret, men resultaterne er kun statistisk signifikante for mænd.
338 borgere blev udtrukket til indsatsen i projekt Trædesten. 230 af dem påbegyndte indsatsen, men kun 137 gennemførte den fulde indsats.
Kravene til borgerne for at deltage var, at de skulle kunne starte i en af de socialøkonomiske virksomheder inden for de første 2 uger. Derfor måtte de ikke have et aktivt misbrug, eventuelle psykiske udfordringer skulle være behandlede, og de skulle kunne tale dansk. Disse krav viste sig at være vanskelige at opfylde.
Indsatsens øvrige aktiviteter er sat i værk, og de borgere, der har gennemført hele indsatsen, er i højere grad i beskæftigelse end borgere, der ikke har gennemført hele indsatsen.
Den socialøkonomiske analyse viste, at den gennemsnitlig nettoomkostning per borger for indsatsen i Trædesten var omtrent 70.000 kr. højere end nettoomkostningen for den ordinære indsats.
Anbefalinger
Evalueringen af projekt Trædesten viser, at beskæftigelsesindsatser for udsatte ledige til stadighed kan og skal udvikles. Evalueringen viser også, at det er vigtigt at tage ved lære af de mange projekter, der er på området, hvilket både Trædesten og den ordinære indsats i jobcenteret er eksempler på. Både forsøgsindsatsen i Trædesten og den ordinære indsats er i perioden blevet løbende udviklet på baggrund af andre projekters resultater og ikke mindst på baggrund af erfaringer fra egen praksis.
Metode
Konklusionerne om beskæftigelseseffekterne af indsatsen er draget på baggrund af et randomiseret kontrolleret forsøg. Den kvalitative følgeforskning er baseret på i alt 70 interviews fordelt på fagpersoner i henholdsvis indsatsen i Settlementet og indsatsen i Københavns Kommunes jobcenter, på borgere og på virksomheder. Den samfundsøkonomiske analyse er baseret på et større antal registre.
Dette er en opdateret version af rapporten Projekt Trædesten – Evaluering af en beskæftigelsesindsats for udsatte ledige. Den samfundsøkonomiske analyse i kapitel 5 er korrigeret. Mens rapporten tidligere konkluderede, at den gennemsnitlige nettoomkostning for det offentlige var cirka den samme for indsatsen i Trædesten og den ordinære beskæftigelsesindsats fra Jobcenter København, viser resultaterne efter tilretning, at den gennemsnitlige nettoomkostning er omtrent 70.000 kroner højere for indsatsen i Trædesten.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Den A.P. Møllerske StøttefondUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd