På job ved køkkenbordet
Udgivelsens forfattere:
- Helle Max Martin
- Josefine Frøslev-Thomsen
- Arbejdsmarked
- Sundhed Arbejdsmarked, Sundhed
Tidligere undersøgelser har dokumenteret, at medarbejdere med sclerose gør en stor indsats for at forblive i arbejde trods fysiske og/eller kognitive begrænsninger. I den forbindelse er fleksible arbejdsforhold såsom hjemmearbejde blevet fremhævet som én af de løsninger, der kan spare medarbejderen for tid og kræfter brugt på transport, og som giver medarbejderen muligheder for hvile i løbet af dagen og for at lægge opgaverne, når energien er til det.
Denne rapport bidrager med ny og aktuel viden om, hvordan medarbejdere med sclerose og deres ledere oplevede nedlukningen af samfundet i forbindelse med covid-19-pandemien i foråret 2021. Rapporten beskriver, hvordan hjemmearbejde blev tilrettelagt på de medvirkende arbejdspladser, og hvordan både medarbejdere og ledere oplevede overgangen til og brugen af hjemmearbejde under pandemien. Den beskriver endvidere fordele og ulemper ved hjemmearbejde for medarbejdere med sclerose samt medarbejdernes og ledernes forhåbninger til brugen af hjemmearbejde i fremtiden. Endelig kommer rapporten med en række anbefalinger til fremtidig brug af hjemmearbejde, som kan understøtte arbejdspladser i at fastholde medarbejdere med sclerose på arbejdsmarkedet.
Rapporten er finansieret af Scleroseforeningens forskningspulje Bedre liv med sclerose og ligger i forlængelse af VIVEs tidligere undersøgelser Sclerose og arbejdsmarkedstilknytning’ og Arbejdsliv med sclerose, som Scleroseforeningen også har ydet støtte til.
Hjemmearbejdende oplever styrket faglighed og bedre balance
Medarbejdere med sclerose oplever en styrket faglighed, når de arbejder hjemmefra. Hjemmearbejdet giver dem ro til fordybelse samt mulighed for at løse arbejdet på de tidspunkter af døgnet, hvor de har mest energi. Det bevirker, at de kan levere en mere kvalificeret og effektiv arbejdsindsats. Medarbejderne oplever desuden, at deres arbejdsidentitet styrkes, når de arbejder hjemmefra og benytter virtuelle møder. Det skyldes, at eventuelle fysiske symptomer på sygdommen (for eksempel svækket mobilitet) bliver mindre tydelige, når de mødes med samarbejdspartnere online.
Medarbejderne oplever endvidere, at hjemmearbejde giver en bedre balance mellem arbejds- og privatliv. De oplever at have mere overskud til familien og til at deltage i aktiviteter i deres fritid. Det skyldes især, at de kan kanalisere den tid og de kræfter, de ellers ville have brugt på transport til og fra arbejde samt på at interagere med kollegaer, ind i deres privatliv.
Hjemmearbejde bør tilrettelægges individuelt
Medarbejdere og ledere mener, at hjemmearbejde bør være et individuelt tilrettelagt tilbud. Undersøgelsen viser, at medarbejdere med sclerose har forskelligartede præferencer i forhold til arbejdssted samt fordeling af hjemmearbejde og fremmøde. Dog foretrækker de fleste høj grad af hjemmearbejde. For at hjemmearbejde kan fungere i praksis, er det nødvendigt, at parterne løbende forventningsafstemmer. Lederne efterspørger, at medarbejderne er ærlige og opsøgende i forhold til at fortælle om deres ønsker og behov, og medarbejderne er generelt positive over for at involvere deres leder heri samt få lederens hjælp til at tilrettelægge hjemmearbejdet.
Hjemmearbejde forventes at kunne forlænge arbejdslivet
Både ledere og medarbejdere ser hjemmearbejde som et redskab til at forlænge arbejdslivet for medarbejdere med sclerose. Begge parter forventer, at hjemmearbejde kan holde medarbejderen i arbejde længere tid og udskyde det tidspunkt, hvor medarbejderen potentielt får behov for § 56-ordning, fleksjob eller førtidspension.
Anbefalinger
På baggrund af undersøgelsen anbefaler VIVE, at:
- hjemmearbejde fortsat bør indgå i tilrettelæggelsen af arbejdet for medarbejdere med sclerose dér, hvor arbejdsopgaverne er egnet til det
- hjemmearbejde bør være et tilbud, der kan tilpasses den enkeltes ønsker, behov og hjemmesituation
- der bør være en løbende forventningsafstemning mellem medarbejder og leder omkring organisering og opgaver i forbindelse med hjemmearbejde
- der bør gøres en indsats fra arbejdspladsens side for fagligt og socialt at integrere de medarbejdere, der arbejder hjemme.
Det er samtidig vigtigt fortsat at følge udviklingen på arbejdsmarkedet og undersøge, hvordan den påvirker mennesker med sclerose, herunder også hvordan skræddersyede løsninger kan bidrage til fastholde deres tilknytning til arbejdsmarkedet.
Metode
Undersøgelsen er baseret på interview med 16 medarbejdere med sclerose, som har arbejdet hjemme under covid-19-pandemien, og 10 ledere til medarbejdere med sclerose, som har arbejdet hjemme under pandemien.
Udgivelsens forfattere
- Helle Max MartinJosefine Frøslev-Thomsen
Om denne udgivelse
Finansieret af
ScleroseforeningenUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd