Omkostninger ved rygning i et livstidsperspektiv
Udgivelsens forfattere:
- Susanne Reindahl Rasmussen
- Økonomi og styring
- Sundhed Økonomi og styring, Sundhed
Baggrund
Rygning er et stort folkesundhedsproblem i Danmark, og rygerelaterede sygdomme indebærer både omkostninger for sundhedsvæsenet og for samfundet. VIVE har foretaget en litteraturgennemgang af studier, der har beregnet omkostninger ved rygning set i et livstidsperspektiv. Litteraturgennemgangen er udarbejdet for Kræftens Bekæmpelse.
I litteraturgennemgangen bliver de gennemsnitlige omkostninger hos rygere sammenlignet med ikke-rygeres omkostninger. Når studierne beregner omkostninger i et livstidsperspektiv, er der taget højde for, at rygere i gennemsnit lever kortere tid end ikke-rygere. Dermed gør de ikke brug af sundhedsvæsenet og andre offentlige ydelser i så mange år som ikke-rygerne. Samtidig er det gennemsnitlige antal timer på arbejdsmarkedet i gennemsnit også mindre for rygere end for ikke-rygere.
I litteraturgennemgangen beskriver VIVE også studiernes forskellige metodevalg.
Resultater
VIVE har fundet ni nordeuropæiske studier, som har beregnet gennemsnitlige sundhedsomkostninger i et livstidsperspektiv for rygere og ikke-rygere. Alle studier viser, at de gennemsnitlige årlige sundhedsomkostninger er højere for rygere end for ikke-rygere, mens rygerne lever.
Studierne viser også, at et lavere gennemsnitligt arbejdsudbud blandt rygere fører til højere omkostninger som følge af produktionstab sammenlignet med ikke-rygere. Dette er både tilfældet i år for år-sammenligninger og opgjort i et livstidsperspektiv.
Men studiernes resultater er forskellige, når de har beregnet sundhedsomkostningerne i et livstidsperspektiv. Fire studier finder, at de gennemsnitlige sundhedsomkostninger er højere for rygere end for ikke-rygere, mens to studier viser, at de gennemsnitlige sundhedsomkostninger er lavere for rygere end for ikke-rygere. Tre studier viser, at der ikke er nogen forskel på de gennemsnitlige sundhedsomkostninger for rygere og ikke-rygere, når de er opgjort over et helt liv.
De forskellige resultater kan forklares med, at studierne benytter forskellige designs og tager forskellige metodiske valg. For eksempel benytter de forskellige procenter, når fremtidige omkostninger skal nedskrives til en nutidsværdi. Ligesom studierne også håndterer omkostninger ved sygdomme, som ikke er rygerelaterede, forskelligt.
Med andre ord kan man på baggrund af studierne ikke konkludere, om de gennemsnitlige sundhedsomkostninger er højere for rygere end for ikke-rygere set over et helt liv.
Metode
VIVE har foretaget en systematisk litteratursøgning. Konklusionerne er draget på baggrund af en litteraturgennemgang af ni nordeuropæiske studier, der har analyseret omkostninger ved rygning set i livstidsperspektiv. VIVE har også inddraget resultater fra det seneste, globale review af 63 engelsksprogede studier af rygeomkostninger i fortolkningen og diskussionen af litteraturgennemgangen.
Flere undersøgelser på vej
Ud over denne litteraturgennemgang skal VIVE beregne de økonomiske omkostninger ved daglig-rygere sammenlignet med aldrig-rygere set i et livstidsperspektiv. Vi forventer, at beregningen er afsluttet i sommeren 2019.
Læs mere
Udgivelsens forfattere
- Susanne Reindahl Rasmussen
Om denne udgivelse
Finansieret af
Kræftens Bekæmpelse