Nakskov Sundhedscenter og Kalundborg Sundheds- og Akuthus samt Lægecenter
Udgivelsens forfattere:
Arbejdsmarked
Sundhed
Arbejdsmarked, Sundhed

Konklusion
Undersøgelsen viser, at ledere og medarbejdere finder det meget meningsfyldt at arbejde i et sundhedshus. De ansatte oplever, at samling af flere funktioner under samme tag understøtter og styrker borgernes muligheder for udredning og behandling i nærområdet, og at dette er en fordel for borgerne. Samtidig giver sundhedshusene mulighed for at afprøve og udvikle det tværsektorielle samarbejde. Indtil videre har medarbejdere og ledere dog først og fremmest haft travlt med at få egne enheder på plads i de nye huse, hvorfor eksempler på udvikling af tværgående samarbejde endnu er begrænsede. De eksempler, der er fundet, bærer præg af at være uformelle og baseret på tilfældige relationer, der er opstået, når kendskabet mellem fagpersoner og funktioner øges.
Der er dog god vilje og et stort ønske om mere samarbejde på tværs af sektorerne fremover blandt ledere og medarbejdere, der ser et stort potentiale i at udnytte den synergi, der følger af at samle funktionerne i sundhedshuse.
De mest oplagte muligheder for samarbejde ligger i den patientrettede forebyggelse og træning, fx hvad angår opsporing, henvisning, intervention og opfølgning. Fordelene ved at tage fat på dette område er bl.a., at det indgår i sundhedsaftaler og forløbsprogrammer, at en vellykket indsats indenfor patientrettet forebyggelse og træning kræver involvering af alle sektorer, og at de relevante aktører fra de forskellige sektorer er samlet i sundheds- og akuthuse. Samtidig er det oplagt at lade husene fungere som laboratorier for udvikling og afprøvning af de nye samarbejdsformer, der er aftalt i sundhedsaftalen.
Baggrund
Region Sjælland har i samarbejde med Lolland og Kalundborg kommuner etableret Nakskov Sundhedscenter og Kalundborg Sundheds- og Akuthus samt Lægecenter som led i Region Sjællands Sygehusplan 2010. En del af planen går ud på, at regionens sygehus- og behandlingstilbud skal samles på færre enheder.
Dermed er der skabt en fælles fysisk ramme, som rummer særlige muligheder for at udvikle og afprøve forskellige former for samarbejder på tværs af sektorer. Den nye ramme skal være med til at sikre borgerne et sammenhængende lokalt sundhedstilbud.
Målet med undersøgelsen var at dokumentere, sammenligne og formidle erfaringerne fra opstarten af Nakskov Sundhedscenter og Kalundborg Sundheds- og Akuthus samt Lægecenter og vurdere potentialet for samarbejde mellem de enheder og funktioner, der er samlet i husene.
Metode
Notatet er baseret på interview med ledere og fagpersoner fra henholdsvis Nakskov Sundhedscenter og Kalundborg Sundheds- og Akuthus samt Lægecenter.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Region SjællandUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd