Nærhed i omsorg
Udgivelsens forfattere:
- Pia Kürstein Kjellberg
- Martin Sandberg Buch
- Emilie Mai Anderberg
- Ældre
- Ledelse og implementering
- Økonomi og styring Ældre, Ledelse og implementering, Økonomi og styring
Fremfærd Sundhed og Ældre har skabt rammen for et udviklingsrum, hvor ledere og medarbejdere fra seks kommuner har arbejdet med hvert sit udviklingsprojekt på ældreområdet.
Formålet har været at styrke det arbejde, der foregår med udvikling af ældreområdet, bl.a. efter inspiration fra den nederlandske Buurtzorg-model.
VIVE har designet og gennemført en evaluering af Fremfærds udviklingsrum med særligt henblik på de seks kommuners udviklingsprojekter.
Formålet med evalueringen har været at skabe viden om, hvorvidt og hvordan det er muligt at finde nye og bedre veje for organisering af ældreomsorgen i Danmark.
Gode erfaringer med små, tværfaglige teams
Deltagerkommunerne har foreløbigt gode erfaringer med organisering i mindre teams i forhold til at sikre kontinuiteten i forhold til borgerne og et lavere sygefravær blandt medarbejderne.
Et tæt tværfagligt samarbejde, hvor en mindre og fast gruppe af terapeuter, sygeplejersker og social- og sundhedspersonale møder fælles ind om morgenen og samarbejder i løbet af dagen, synes at sikre en bedre tværfaglig indsats med afsæt i borgerens behov.
Nye metoder til planlægning, visitation og styring
Arbejdet med at skabe rammerne for en øget grad af selvplanlægning, selvvisitering og/eller selvstyring er fortsat i gang i de medvirkende kommuner:
- Nogle kommuner er lykkedes med at inddrage personalet i dag-til-dag-planlægningen, ruteplanlægningen og vagtplanlægningen.
- Andre er lykkedes med at skabe et udvidet fagligt frirum ved ændrede visitations- og planlægningsmodeller.
- Igen andre arbejder hen imod selvstyring med afsæt i Buurtzorg-inspirerede ”dashboards” med oplysninger om bl.a. borgertid, sygefravær, kontinuitet og rehabiliteringseffekt.
Langt, sejt træk
Det er en fælles erfaring, at det tager tid at lykkes med at ændre de eksisterende arbejdsformer på ældreområdet, og at et team hverken bliver selvplanlæggende, selvvisiterende eller selvstyrende fra den ene dag til den anden.
Visitation, planlægning og ledelse er desuden fortsat nødvendig, men findes i nye former, hvor fokus er på at facilitere, at de rigtige beslutninger tages (nedefra og op), frem for at træffe beslutningerne (oppefra og ned).
Anbefalinger
VIVE anbefaler at fortsætte arbejdet med faste, tværfaglige og selvstyrende teams efter inspiration fra den hollandske Buurtzorg-model. Vi anbefaler samtidig at indføre en skillelinje mellem, hvorvidt der arbejdes med selvplanlægning, selvvisitering eller selvstyring:
- Med selvplanlægning henvises til det arbejde, der foregår med at give medarbejderne øget indflydelse på dag-til-dag-planlægningen, ruteplanlægningen og vagtplanlægningen.
- Med selvvisiterende forstås det arbejde, der foregår ved at ændre arbejdsdelingen mellem myndighed og leverandør, således at det bliver de udførende medarbejdere selv – og ikke visitator – der bestemmer, hvilke ydelser borgerne skal have.
- Med selvstyrende henvises til det arbejde, der pågår med at give teamet udvidet ansvar for økonomi- og ressourcestyring samt overholdelse af mål, fx vedrørende høj borgertilfredshed, brugertid eller aktiverende pleje, der bedrer borgernes funktionsniveau.
Endelig anbefales det at investere i fælles værdigrundlag, praksisnær kompetenceudvikling og et gentagent og systematisk arbejde med nye prøvehandlinger som led i udviklingsarbejdet.
Metode
Rapporten er baseret på beskrivelser af de seks kommunale udviklingsprojekter, som VIVE har udarbejdet på baggrund af
- deltagelse i Fremfærds udviklingsrum
- interview med ledere og medarbejdere
- skriftligt materiale om de seks udviklingsprojekter.
Projektlederne fra de seks deltagerkommunerne har haft mulighed for at validere beskrivelserne inden offentliggørelse. Fem ud af seks projektledere har benyttet sig af denne mulighed.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Fremfærd Sundhed og ÆldreUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd