Når nationale indikatorer bliver lokale
Udgivelsens forfattere:
- Stinne Højer Mathiasen
- Katrine Nøhr
- Hanne Søndergård Pedersen
- Lise Hedegaard Rasmussen
- Jørgen Tietze
Præstationsmålings-systemet ”Det Nationale Indikatorprojekt” (NIP) har siden 2004 været i drift på sundhedsområdet. Det anvendes i dag på otte sygdomsområder, herunder skizofreni og hoftebrud, som har været genstand for denne undersøgelse.
NIP er et nationalt præstationsmålings-system baseret på fælles kvalitetsstandarder, sammenlignelige indikatorer og standardiserede anvendelsesprocedurer. De ekspliciterede formål er at:
- støtte kontinuerlig sundhedsfaglig kvalitetsudvikling
- befordre ligeværdig dialog mellem fagpersoner og beslutningstagere i sundhedsvæsenet
- øge gennemskueligheden af de sundhedsfaglige ydelser for borgerne.
Undersøgelsen er den første eksterne evaluering af, hvordan NIP-systemet virker i praksis. Den baserer sig på fire casestudier:
- Klinik for Skizofreni i Esbjerg
- Ortopædkirurgisk afdeling i Randers
- Almen psykiatrisk afdeling i Augustenborg
- Geriatrisk og ortopædkirurgisk afdeling i Århus.
Undersøgelsen viser, at NIP har haft klare positive effekter i to af de fire cases. Disse effekter er først og fremmest relateret til faglig kvalitetsudvikling. På afdelingerne i Århus og Esbjerg er NIP accepteret og anerkendt, og målingerne bruges aktivt til kvalitetsudvikling. På afdelingerne i Augustenborg og Randers er der en generel afvisende holdning til NIP, og målingerne indgår ikke i kvalitetsarbejdet.
Et andet vigtigt resultat er, at interviewpersonerne kun i meget begrænset omfang giver udtryk for, at de oplever utilsigtede negative bivirkninger af NIP. Det er bl.a. interessant, fordi frygten for og beskrivelsen af denne type virkninger fylder meget i den eksisterende litteratur om præstationsindikatorer.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Udgiver
KREVI