Mødet mellem forældre til børn med handicapydelser og Gentofte Kommune
Udgivelsens forfattere:
- Børn, unge og familie
- Socialområdet Børn, unge og familie, Socialområdet
Mødet mellem forældre til børn med handicapydelser og den kommunale sagsbehandling på handicapområdet ligger til grund for den hjælp og støtte, som børnene og deres forældre modtager. Det kan derfor have stor betydning for familiernes hverdagsliv, hvordan mødet går, og hvilke afgørelser der træffes. Gentofte Kommune har ønsket at få lavet en undersøgelse af oplevelsen af den kommunale sagsbehandling på handicapområdet blandt forældre til børn, der får handicapydelser af kommunen, og sagsbehandlere i kommunen. Undersøgelsen er en gentagelse af en landsdækkende analyse på handicapområdet, som VIVE lavede i 2021.
Resultater
Undersøgelsen viser, at forældre og sagsbehandlere har forskellig opfattelse af sagsbehandlingen, hvilket også var konklusionen i den landsdækkende undersøgelse. Det skal dog understreges, at resultaterne kun fortæller noget om opfattelsen af sagsbehandlingen blandt de forældre, der har deltaget i undersøgelsen, hvilket er knap en tredjedel af forældrene.
Forældre og sagsbehandlere oplever mødet forskelligt
Der er forskel på, hvordan forældre og sagsbehandlere oplever sagsbehandlingen i Gentofte Kommune. Forældre i undersøgelsen er generelt mindre positive i oplevelsen af mødet med den kommunale sagsbehandling, end sagsbehandlerne er.
Forældre oplever mindre tillid
Forældre til børn med handicap i Gentofte Kommune er mindre positive omkring oplevelsen af tillid i mødet mellem dem og kommunen. De oplever i mindre grad end sagsbehandlerne, at de får den hjælp, de har ret til og behov for fra Gentofte Kommune, at sagsbehandlerne har viden om relevante tilbud og viden om barnets specifikke handicap, samt at sagsbehandlerne er tilstrækkeligt forberedte til møder.
Forældre er mindre positive omkring oplevelsen af inddragelse
Forældrene er mindre positive end sagsbehandlerne omkring oplevelsen af inddragelse. De oplever i mindre grad, end sagsbehandlere vurderer, at de har adgang til egne sagsdokumenter, at sagsbehandlingen tager hensyn til barnets individuelle behov, og at de har mulighed for at blive inddraget i barnets sag. Til gengæld har borgere og sagsbehandlere overordnet set samme opfattelse af det interne samarbejde i kommunen, som de vurderer til at være mellem ’i mindre grad’ og ’i nogen grad’ godt.
Metode
Undersøgelsens resultater bygger på to spørgeskemaundersøgelser blandt henholdsvis forældre til børn, der modtager handicaprelaterede ydelser fra Gentofte Kommune, og sagsbehandlere med kontakt til denne gruppe forældre i Gentofte Kommune. 60 forældre (32 procent) og 47 sagsbehandlere (51 procent) har besvaret spørgeskemaet. Spørgeskemaundersøgelsen blandt forældrene har en lav svarprocent, og derfor kan resultaterne kun fortælle noget om, hvordan forældre, der har deltaget i undersøgelsen, oplever mødet med Gentofte Kommune.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Social og Handicap, Gentofte KommuneUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd