Minding the Baby
Udgivelsens forfattere:
- Børn, unge og familie
- Sundhed
- Socialområdet Børn, unge og familie, Sundhed, Socialområdet
Vordende forældre, som har haft en opvækst præget af misbrug og omsorgssvigt, kan have svært ved at skabe en tryg tilknytning til deres egne børn. Det kan få alvorlige konsekvenser for barnet senere i livet i form af dårligt fysisk helbred, mentale problemer og udfordringer i forhold til uddannelse.
Minding the Baby (MTB) er et tværfagligt familiebehandlingsprogram til udsatte gravide, hvor målet er at fremme forældrenes mentaliseringsevne og styrke relationen mellem de vordende forældre og deres kommende barn. Forløbet starter i graviditeten og frem til at barnet fylder to år, hvor der på skift er besøg af en sundhedsplejerske og en familieterapeut. MTB-forløbet er afprøvet og implementeret i Danmark med finansiering fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
Den samlede evaluering er baseret på 256 kvinder fra 10 danske kommuner. De deltagende kvinder er i gennemsnit 27 år og har en relativt kort uddannelse og en lav tilknytning til arbejdsmarkedet. Mange af deltagerne oplever symptomer på PTSD, og fire ud af fem har været udsat for traumatiske oplevelser i deres barndom.
Resultater
Forældrene er generelt positive over for MTB-forløbet og oplever det som en god støtte gennem de første år som forældre. De gravide har i gennemsnit fået 50 besøg af en sundhedsplejerske og en familieterapeut, når barnet er et år gammelt. Nogle familier giver udtryk for, at der er for mange besøg. Kontrolfamilierne modtager den sædvanlige indsats, som deres kommune tilbyder.
Evalueringen viser tegn på, at der er tre-fire gange færre anbringelser blandt deltagerne, der har gennemgået MTB-indsatsen i forhold til kontrolgruppen, når børnene er 12 måneder gamle. Vi finder desuden tegn på, at MTB-børnene udviser mindre tilbagetrækning end kontrolfamilierne. På andre parametre som trivsel og udvikling er der ikke nogen systematiske forskelle mellem MTB-gruppen og kontrolgruppen, når barnet er henholdsvis 3 og 12 måneder gammelt.
Da MTB-forløbene fortsætter til barnet er to år gammelt, er de nuværende resultater kun tidlige indikationer på effekten af MTB-indsatsen. Den endelige effekt af den samlede indsats kan først udledes, når alle børn er fyldt 2 år.
Metode
Evalueringen er gennemført som et cluster-randomiseret, kontrolleret studie. Oprindeligt blev syv kommuner ved lodtrækning udvalgt til at modtage træning i MTB-forløbet i 2018 og 2019. Yderligere tre kommuner er senere tilføjet til projektet. Familier, der modtager MTB-indsatsen, er interventionsgruppe, og familier, der modtaget sædvanlig indsats, er kontrolgruppe. Deltagerne er rekrutteret i perioden juni 2018 til juni 2022 og er visiteret på baggrund af Sundhedsstyrelsens niveau tre og fire for ’Anbefalinger for Svangreomsorgen’.
Datagrundlaget består af:
- Spørgeskemadata
- Samspilsvideoer
- Data om anbringelser
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Den AP Møllerske StøttefondUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd