Mellem støtte og straf: Øget magtudøvelse over for børn
Udgivelsens forfattere:
- Tea Torbenfeldt Bengtsson
- Britt Østergaard Larsen
- Ann-Karina Eske Henriksen
- Theresa Dyrvig Henriksen
Børn, unge og familie
Socialområdet
Børn, unge og familie, Socialområdet
Trods næsten ti år med faldende kriminalitet, er kriminalitet blandt børn fortsat genstand for stor samfundsmæssig opmærksomhed. Med bred støtte fra Folketingets partier trådte en ny lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet i kraft i 2019.
Loven har til formål, at forebygge ungdomskriminalitet via to nye instanser: Ungdomskriminalitetsnævn og Ungekriminalforsorg, der skal henholdsvis tildele og føre tilsyn med individuelle indsatser for til børn og unge i alderen 10 til 17 år, som er mistænkt eller dømt for personfarlig eller anden alvorlig kriminalitet.
Som del af et 4-årigt forskningsprojekt har vi undersøgt børnenes møde med det nye system og gennemført 46 interview med 37 børn samt observationer ved 9 nævnsmøder og 14 tilsynsmøder. I dette essay beskriver vi, hvordan implementeringen af den nye lov har medført en øget magtudøvelse overfor kriminalitetstruede børn med både formelle og uformelle udtryksformer.
Vores forskning viser, at magtanvendelsen i det nye system er tvetydig, da de nye instanser både skal støtte, kontrollere og sanktionere kriminalitetstruede børn. Det nye system kombinerer logikker fra det sociale område og det strafferetlige felt og karakteriseres af både øget formel magt og det, som den franske filosof Michel Foucault har kaldt ”eufemiseret magt”. Det vil sige en magt, der ikke fremstår formel og direkte, men kalder sig noget andet for eksempel ”støtte”, ”beskyttelse” eller ”hjælp”, og som er en velkendt magtform inden for det sociale område.
Det nye system har således medført nye former for magtudøvelse over for kriminalitetstruede børn, som beskrives i dette essay.
Magtudredningen 2.0
Magtudredningen 2.0 er et forskningsprojekt, der blev sat i gang af Folketinget i 2022.
I foråret 2024 blev der holdt forskerworkshops, hvor oplægsholdere efterfølgende skrev et essay ud fra deres oplæg.
Udover essayet på denne side har flere VIVE-medarbejdere biddraget med essays.
- Ulf Hjelmar med Kommunal frisættelse: Et opgør med bureaukrati og målstyring?
- Kurt Houlberg og Ulrik Hvidman med Kommunalpolitisk råderum under budgetloven
- Rasmus Tue Pedersen med Borgerdrevne folkeafstemninger - Et nyt demokratisk redskab i de danske kommuner?
- Søren Carl Winter og Maria Falk Mikkelsen med Demokratisk effektivitet
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Udgiver
Aarhus UniversitetPubliceret i
Magtudredningen 2.0