Lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø
Udgivelsens forfattere:
- Bente Bjørnholt
- Niels Bjørn Grund Petersen
- Amalie Märcher Thuesen
- Elias Kragh Marcussen
- Ledelse og implementering
- Arbejdsmarked Ledelse og implementering, Arbejdsmarked
Ledere spiller en vigtig rolle i forhold til at sikre et velfungerende psykisk arbejdsmiljø.
VIVE har undersøgt lederes brug af lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø og gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt 6000 danske ledere.
Knap halvdelen af de adspurgte ledere (43 procent) har taget en lederuddannelse, hvor psykisk arbejdsmiljø indgår som et centralt emne. Kun 10 % har dog taget en uddannelse, hvor det psykiske arbejdsmiljø var hovedfokus.
Udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø motiverer til en lederuddannelse
Interesse, tid og arbejdsgiverstøtte er afgørende for, om ledere vælger en lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø. Flertallet af danske ledere angiver, at arbejdspladsens finansiering og prioritering spiller en væsentlig rolle for deres valg om at tage uddannelse, og de ønsker konkrete værktøjer til at forbedre trivsel og reducere stress.
Udfordringer med stress og konflikter blandt medarbejdere øger lederes motivation til uddannelse i psykisk arbejdsmiljø. Og hvis arbejdspladsen ikke har en strategi for psykisk arbejdsmiljø er lederne mere tilbøjelige til at tage en uddannelse i psykisk arbejdsmiljø.
Arbejdsgiverstøtte spiller en væsentlig rolle
Mens ledere i den offentlige sektor ofte ser uddannelsen som en nødvendighed for at styrke trivsel, motiveres private ledere i højere grad af karrierefremmende muligheder. Samtidig oplever mange private ledere, at uddannelsen ikke er relevant for deres daglige arbejde.
Resultaterne understreger, at psykisk arbejdsmiljø bør være et fokusområde i både offentlige og private organisationer.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Udgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd