Lægelig ledelse
Udgivelsens forfattere:
- Amalie Martinus Hauge
- Bente Bjørnholt
- Mickael Bech
- Ledelse og implementering
- Socialområdet
- Sundhed Ledelse og implementering, Socialområdet, Sundhed
Danske Regioner og Overlægeforeningen/FAS ønsker med overenskomsten for overlægerne fra 2021 at styrke den lægelige ledelse på landets hospitaler. Ved at skifte de nuværende overlægers titel ud med ’cheflæge’, og ved at indføre et nye ledelseslag af ledende overlæger, som kan varetage faglig og organisatorisk ledelse med reference til cheflægen, er banen kridtet op for hospitalernes arbejde med at styrke deres lægelige ledelse. Men hvordan kan hospitalerne bedst gribe dette udviklingsarbejde an? Parterne har bedt VIVE om en undersøgelse, der kan bidrage med viden om og ideer til, hvordan hospitalerne kan lykkes med at styrke deres lægelige ledelse.
Inspirationskataloget er struktureret om ’det lægelige ledelseshjul’ – et værktøj, som kan understøtte hospitalernes ledelsesudviklingsarbejde. Under temaerne forandring, ledelse og organisering stiller vi refleksionsspørgsmål, som hospitalerne kan bruge til at komme frem til, hvordan det giver mening for dem at justere deres ledelsesroller i lyset af OK21.
Sammen med inspirationskataloget offentliggør vi også en tilhørende 'pixi-præsentation' af rapporten, således at de vigtigste diskussioner kan tages direkte ind i drøftelserne på de enkelte afdelinger. Se præsentationen her.
One size does not fit all
Hospitaler og afdelinger har vidt forskellige udgangspunkter, når det kommer til ledelsesstruktur og ledelsesroller. De varierer i størrelse, ansvarsområder, geografi, patientgrundlag og medarbejdersammensætning og har derfor forskellige muligheder og udfordringer i forhold til at styrke den lægelige ledelse. Der findes ikke en tilgang til ledelse, som er rigtig for alle. Derfor er det vigtigt, at de enkelte hospitaler og afdelinger overvejer, hvilken retning der er relevant for dem.
Ledelseshjulet rejser spørgsmål, som skal guide hospitalerne med hensyn til forandringsprocessen, organisering af en ny ledelsesstruktur og tilpasning af ledelsesopgaverne.
Forandring
Forandring handler om ledelse af den proces, hospitalerne skal igennem: Hvordan griber man det at forandre en ledelsesstruktur an, hvad er ’min’ rolle, og hvad skal der ske hvornår? Kataloget sætter blandt andet fokus på vigtigheden af at oversætte forandringens formål til noget, der giver mening for de personer, der er bærende for forandringen. Det medfører opbygning af forandringskoalitioner, udvikling af forandringsplaner og løbende kommunikation.
Organisering
Organisering handler om de rammer og strukturer, som hospitalerne bruger til at lede og koordinere deres arbejde. Hvem og hvad skal de ledende overlæger lede, og hvordan skal ledelsesansvaret fordeles i afdelingerne? Her sætter vi fokus på afdelingsstruktur, på ledelsesspænd, på fordeling af ledelsesansvar til forskellige ledelsespositioner og på koordination.
Ledelse
Det sidste vidensbehov knytter sig til selve ledelsesrollen: Hvem skal være ledende overlæge, hvad indeholder rollen, og hvad skal gøre stillingen attraktiv? Inspirationskataloget zoomer blandt andet ind på faglig ledelse, rekruttering og fastholdelse samt på etableringen af ledelsesteams.
Kataloget tager afsæt i en interviewundersøgelse samt nedslag i litteraturen om ledelse og organisering. Vi har i alt interviewet 44 personer, som repræsenterer forskellige lægelige ledelseslag, det vil sige direktion, ledende overlæger, specialeansvarlige og afsnits-/funktionsansvarlige overlæger; lægernes ledelseskolleger på plejesiden og centrale beslutningstagere. Vi har gennem interviewundersøgelsen udvalgt de temaer, der er relevante for hospitalernes arbejde med ledelsesudvikling, og som indgår i ledelseshjulet. Ud over interviews har vi foretaget et litteraturnedslag for at give forskningsbaserede perspektiver på de identificerede temaer. Nedslagene er foretaget på baggrund af en vurdering af, hvad der aktuelt er relevant for danske hospitaler.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Overlægeforeningen/FAS og Danske RegionerUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd