Kvalitetsindikatorer for danskuddannelsen til voksne udlændinge
Udgivelsens forfattere:
- Hanne Søndergård Pedersen
- Jacob Seier Petersen
- Søren Teglgaard Jakobsen
Arbejdsmarked
Økonomi og styring
Socialområdet
Dagtilbud, skole og uddannelse
Arbejdsmarked, Økonomi og styring, Socialområdet, Dagtilbud, skole og uddannelse
Baggrund
Danskuddannelserne for voksne udlændinge skal hjælpe kursisterne til hurtigst muligt at lære dansk og at få viden om de danske kultur- og samfundsforhold. Målet er, at de skal kunne klare sig i et job eller en uddannelse og fungere som aktive medborgere i Danmark.
KORA har undersøgt, hvilke entydige og dataunderstøttede indikatorer der dels kan give et fingerpeg om, hvorvidt danskuddannelserne lever op til lovens formål. Dels kan hjælpe kommunerne med at målrette deres tilsyn med danskuddannelserne.
Konklusion
Der er meget få indikatorer, der på en enkelt måde afspejler kursisternes udbytte af danskuddannelserne. Man kan kun umiddelbart bruge kursisternes eksaminerede resultater som målestok, men kun 24 % af kursisterne afslutter uddannelsen med en eksamen.
For at bevare og udvikle de danskkundskaber, som kursisterne får gennem uddannelsen, er det vigtigt, at de taler dansk og dermed træner deres sprog i deres hverdag på job eller i uddannelse. Men der findes ikke systematisk indsamling af viden om, hvorvidt det sker. KORA anbefaler derfor, at der systematisk gennemføres spørgeskemaundersøgelser om dette emne blandt kursister, der har afsluttet danskuddannelsen – uanset om det er med eksamen eller ej.
Udover danskuddannelse er kommunernes integrationsindsats helt central for, om flygtninge og indvandrere kommer i job eller uddannelse. Derudover spiller konjunkturerne også en afgørende rolle. Det siger derfor ikke noget om danskuddannelserne i sig selv blot at måle på, om folk kommer i job eller uddannelse.
Hvorvidt indvandrere og flygtninge bliver aktive medborgere afhænger formentligt i høj grad af både kontekst og kursistens personlige forhold. KORA vurderer derfor ikke, at eventuelle indikatorer på disse områder giver et godt billede af kursisternes udbytte af danskuddannelserne
Anbefalinger
Undersøgelsens første del pegede på, at det kan være vanskeligt for kommunerne et føre tilsyn med undervisningens kvalitet, og gode resultatindikatorer om kursisternes udbytte af undervisningen kunne derfor støtte kommunerne i tilsynet. De foreslåede indikatorer – eksamensresultater samt data om praktisk anvendelse af det danske sprog – kan give et fingerpeg om, hvordan det står til med kvaliteten af danskuddannelserne, men kan ikke stå alene i vurderingen af den pædagogiske kvalitet. KORA anbefaler derfor, at der udvikles en ny tilsynsguide, der kan bruges som inspiration for de tilsynsførende i kommunerne. Tilsynsguiden kan både indeholde fokusområder for tilsynet samt beskrive forskellige tilsynsmodeller.
Metode
Undersøgelsen er baseret på et desk study af mulige kvalitetsindikatorer, samt på interview med tilsynsansvarlige og sprogcentrene om datakvalitet. Derudover er Ankestyrelsens data om danskuddannelserne gennemgået med fokus på fejlregistreringer – fx kursister, der skifter nationalitet, skifter henvisningskategori i samme kvartal eller består det samme modul flere gange.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Samarbejdspartnere
Karen Lund, Aarhus UniversitetUdgiver
KORA