Kortlægning af seksuel sundhed i kommunerne
Udgivelsens forfattere:
- Karen Margrethe Dahl
- Stine Vernstrøm Østergaard
- Jeanette Birch Lauridsen
- marie jakobsen
Formålet med dette notat er at give kommunerne et redskab til at vurdere den seksuelle sundhed og trivsel i kommunen blandt unge under 20 år og i voksenbefolkningen. Seksuel sundhed handler ifølge WHO om fysisk, mental og social trivsel relateret til seksualitet og dækker således begrebsmæssigt over både tilfredshed med krop, seksualitet og parforhold, selvbestemmelse i forhold til krop, sex og fertilitet, bevidsthed om egne og andres grænser, samt om fravær af seksuelt overførte sygdomme og seksuelle dysfunktioner.
I dette notat kortlægger vi kommunernes seksuelle sundhed og trivsel ud fra de indikatorer, der er tilgængelige i data, og som er mulige at vise på kommunalt niveau. Det betyder, at vi afdækker aspekter af seksuel sundhed fremfor at give et udtømmende billede. I nogle tilfælde har vi haft mulighed for at lave tværgående analyser, der giver et samlet billede af kommunernes seksuelle sundhed. For størstedelen af kortlægningens vedkommende er den dog tænkt som et opslagsværk, hvor man for hver parameter kan se sin egen kommune og sammenligne sig med andre kommuner.
Vi viser i kortlægningen, hvordan seksuel sundhed hænger sammen med forskellige sociale og demografiske forhold for at kunne diskutere de kommunale forskelle i seksuel sundhed og trivsel. En egentlig forklaring på, hvorfor forskelle mellem kommunerne optræder, ligger uden for dette notats formål, og notatet lægger derfor op til, at kommunerne eller organisationer med interesse i området selv igangsætter undersøgelser, der kan afdække, hvilken rolle fx politiske indsatser eller en bestemt ungdoms- eller familiekultur spiller for den seksuelle sundhed.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Sex & SamfundUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd