Komprimeret 4-dages arbejdsuge ved Jobcenter Esbjerg
Udgivelsens forfattere:
- Arbejdsmarked
- Ledelse og implementering Arbejdsmarked, Ledelse og implementering
Nye måder at tilrettelægge arbejdstid på vinder mere og mere frem, og interessen for dette kommer både fra medarbejdere og arbejdsgivere. Medarbejderne ønsker at have selvbestemmelse over deres arbejdstid og passe arbejdet ind i deres nuværende livssituation. Arbejdsgiverne ser muligheder i at tilbyde nye former for arbejdstidstilrettelæggelse, blandt andet for at sikre tilfredse medarbejdere – særligt i en tid, hvor der er rift om arbejdskraften.
I Jobcenter Esbjerg har medarbejderne som et 3-årigt forsøg haft mulighed for at vælge, om de ville fordele deres arbejdstid på 4 eller 5 arbejdsdage. 4-dages ugen er som udgangspunkt organiseret som en fuldtidsuge, hvor medarbejderne har længere arbejdsdage fra mandag til torsdag og fri fredag. Målet med forsøget med 4-dages arbejdsuge har været at skabe tilfredse og motiverede medarbejdere gennem bedre arbejdsvilkår og større fleksibilitet.
Formålet med denne slutevaluering er at undersøge, hvordan arbejdsmiljøet og medarbejdertilfredsheden har været påvirket gennem forsøget for medarbejderne på både 4- og 5-dages ugen.
Resultater
Arbejdsmiljøet på Jobcenter Esbjerg er generelt rigtig godt, og medarbejderne er glade for at arbejde der. Det gælder for medarbejderne, uanset om de er ansat på 4- eller 5-dages ugen. I 2023 er 96 procent af medarbejderne tilfredse eller meget tilfredse med deres arbejde. De fleste af medarbejdere vil i høj eller meget høj grad anbefale andre at søge en stilling i Jobcenter Esbjerg.
Blandt medarbejderne i Jobcenter Esbjerg er der samlet set relativt flere mænd end kvinder på 5-dages ugen og relativt flere på 5-dages ugen, der har børn under 12 år. Der er samtidig en større andel, der arbejder på deltid blandt medarbejderne på 4-dages ugen end på 5-dages ugen.
De fleste af medarbejderne på 4-dages ugen angiver, at en ekstra fridag om fredagen er en af de vigtigste årsager til, at de har valgt 4-dages ugen. Både blandt medarbejderne på 4- og 5-dages ugen angiver mange, at bedre sammenhæng mellem privat- og arbejdsliv er en væsentlig grund til, at de har valgt den arbejdsuge, de har. Det er dermed tydeligt, at forskellige medarbejdere har forskellige behov i forhold til arbejdstider.
Arbejdstempoet i Jobcenter Esbjerg kan være højt, og der er en tendens til, at medarbejderne på 5-dages arbejdsugen har oplevet et øget arbejdstempo siden midtvejsevalueringen i 2022. Samtidig oplever medarbejderne på 5-dages ugen i lidt lavere grad at have fleksible arbejdstider, og at der i lidt lavere grad er fokus på kompetenceudvikling sammenlignet med kollegerne på 4-dages ugen. Dermed er der generelt en tendens til, at medarbejderne på 5-dages ugen på nogle områder i lidt lavere grad er tilfredse med deres arbejde end deres kollegaer på 4-dages ugen, men der dog ikke er entydige indikationer på, at dette skyldes deres valg af arbejdsuge.
Metode
Evalueringen af 4-dages arbejdsugen er baseret på tre spørgeskemarunder gennemført blandt Jobcenter Esbjergs medarbejdere og ledere. Spørgeskemaerne blev sendt ud i januar 2021, juli 2022 og november 2023. Svarprocenterne var henholdsvis 72, 69 og 62 procent.
Vi har spurgt medarbejdere om fordele og ulemper ved deres valg af arbejdsuge samt om temaer som motivation, trivsel, arbejdstempo, samarbejde og ledelse, rekruttering og fastholdelse, kompetenceudvikling og fleksibilitet i tilknytning hertil.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Esbjerg KommuneUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd