Jobfesten er meget ulige fordelt på tværs af kommunerne
Udgivelsens forfattere:
- Arbejdsmarked
- Økonomi og styring Arbejdsmarked, Økonomi og styring
Siden 2012 har beskæftigelsen været støt stigende og har igen og igen sat nye rekorder. I langt størstedelen af kommunerne er antallet af arbejdspladser også steget. En række yderkommuner ser imidlertid ud til at være koblet af udviklingen.
Stor vækst i beskæftigelsen siden 2012
Beskæftigelsen i Danmark blev hårdt ramt af den økonomiske krise i slutningen af 00’erne, samtidig med at antallet af borgere i arbejdsstyrken faldt (jf. figur 1). Siden 2012 er beskæftigelsen steget år for år og har, efter et dyk under corona-nedlukningerne i 2020, nået nye rekordhøjder i de seneste år. Fra 2012 til 2023 er antallet af beskæftigede øget med 16 procent og har i 2023 rundet 3,1 millioner. Antallet af arbejdsløse – som svarer forskellen mellem de to kurver i figur 1 – er samtidig faldet.
På landsplan er der siden 2012 med andre ord skabt en betydelig vækst i antallet af arbejdspladser. Stigningen i antallet af arbejdspladser dækker dog over store forskelle på tværs af kommunerne. Hvor nogle kommuner i årene fra 2012 til 2023 har fået 30-40 procent flere arbejdspladser, har andre kommuner oplevet et fald på 5-10 procent.
Yderkommuner deltager ikke på samme måde som bykommunerne i jobfesten
Yderkommuner skiller sig ud ved, at væksten i arbejdspladser siden 2012 har været mere beskeden end i andre kommunetyper. Yderkommunerne har samlet set blot oplevet en vækst i antal arbejdspladser på 4 procent i perioden fra 2012 til 2023, hvor væksten på landsplan til sammenligning har været 16 procent. Omvendt har bykommunerne oplevet en så stor vækst, at der i 2023 er 21 procent flere arbejdspladser i bykommunerne end i 2012.
I figur 2 er kommunerne inddelt i fire grupper efter graden af by/land og pendlingskarakteristika ved det lokale arbejdsmarked. Gruppen af ’yderkommuner’ omfatter for eksempel 30 kommuner, hvor den største by har under 30.000 indbyggere, og hvor en relativt stor del af borgerne har langt til en større by og/eller pendler til en anden kommune.
Delvis sammenhæng mellem vækst i arbejdspladser i kommunen og beskæftigelsesudvikling
Mellem 40 og 50 procent af de beskæftigede borgere arbejder i en anden kommune, end hvor de bor. Trods denne pendling er der en relativ tæt sammenhæng mellem væksten i arbejdspladser og antallet af beskæftigede indbyggere i de enkelte kommuner (jf. figur 3). Jo større vækst i antallet af arbejdspladser i en kommune fra 2018-2023, jo større vækst er der også i antallet af beskæftigede borgere i kommunen.
Sammenhængen er imidlertid ikke 1:1, og nogle kommuner skiller ud sig fra den generelle tendens. Kommuner op mod øverste venstre hjørne af figuren oplever for eksempel en relativt større vækst i antal beskæftigede indbyggere end i antal arbejdspladser. Det gælder kommuner som Høje-Taastrup, Brøndby og Rødovre. Omvendt oplever kommuner ned mod figurens højre hjørne en større stigning i antal arbejdspladser end i antal beskæftigede indbyggere. Det gælder for eksempel ”Lufthavnskommunen” Dragør, ”Lego-kommunen” Billund og ”Novo-kommuner” som Kalundborg og Gladsaxe. Udviklingen i antallet af arbejdspladser i de enkelte kommuner fremgår af landkortet i figur 4.
Data og metode
Analysen er baseret på ECO Nøgletal og bygger på data om kommunernes udgifter, struktur og befolkningsmæssige sammensætning fra Danmarks Statistikbank (www.statistikbanken.dk).
Find flere tal fra din kommune, eller se demoversionen af ECO Nøgletal på eco.vive.dk.
Se for eksempel tabeller om folkeskolen og specialundervisningselever i kommunerne:
- Tabel 2.30 Erhvervsstruktur 2023
- Tabel 2.31 Vækst i erhvervene 2019-2023
- Graf 2.34 Arbejdsstyrke og beskæftigelse 2017-2023.
ECO Nøgletal leverer tabeller med nøgletal samt grafer med udviklinger på 19 forskellige udgiftsområder i den kommunale sektor. Hver kommune bliver sammenlignet med en gruppe af kommuner med tilsvarende rammebetingelser på det enkelte udgiftsområde.
Kontakt: Kurt Houlberg, professor i VIVE, tlf. 31 57 66 84, kuho@vive.dk eller Jørgen Lauridsen, analytiker i VIVE, tlf. 26 93 30 00, jola@vive.dk.
I VIVEs kommunetal dykker vi med jævne mellemrum ned i udvalgte ECO Nøgletal. Du kan tilmelde dig VIVEs nyhedsbrev på vive.dk og modtage kommende udgaver af VIVEs kommunetal.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Udgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd