Integreret indsats til borgere med kompleks udsathed
Udgivelsens forfattere:
- Socialområdet
- Sundhed Socialområdet, Sundhed
Borgere med kompleks udsathed har generelt vanskeligt ved at få den støtte og hjælp, de har brug for. VIVEs tidligere undersøgelse Socialt udsatte borgeres brug af velfærdssystemet viste, at borgere i social udsathed har et stort forbrug af indsatser og ydelser på tværs af velfærdssystemets forskellige sektorer. Men undersøgelsen viste også, at der ofte er tale om akutte indsatser og ydelser, som for eksempel herbergsophold og døgnindlæggelser i både psykiatrien og det somatiske sundhedssystem. Det er tegn på, at det er vanskeligt at få den nødvendige støtte på tværs af velfærdssystemets forskellige sektorer. Det er imidlertid muligt at give borgere med kompleks udsathed en sammenhængende indsats på tværs af forskellige områder. En sådan indsats er ACT-metoden (Assertive Community Treatment), der bygger på et integreret tværfagligt indsatsteam med både sociale støttemedarbejdere og behandlingsmæssige kompetencer fra sundhedsområdet. I ACT-metoden er omdrejningspunktet et ACT-team, der er sammensat af sociale bostøttemedarbejdere, sygeplejerske, misbrugsbehandler, psykiater, jobcentermedarbejder og myndighedsrådgiver. Medarbejderne indgår i et samlet team, der ledes af en teamkoordinator.
Rådet for Socialt Udsatte bedt VIVE om at afdække, hvordan ACT-metoden kan anvendes til at give de mest udsatte borgere en værdig og sammenhængende indsats, som forbedrer deres livssituation og hjælper dem til at blive en del af fællesskabet. Dette på baggrund af udfordringerne med at give borgere med kompleks udsathed den støtte og hjælp, de har behov for. På dette opdrag har VIVE udarbejdet et notat, der beskriver perspektiverne ved brugen af ACT-metoden til borgere med kompleks udsathed. Notatet er skrevet med henblik på at give disse borgere en helhedsorienteret og sammenhængende støtte, der kan imødekomme kompleksiteten i deres støttebehov.
Hvad karakteriserer borgere med kompleks udsathed?
Notatet tager udgangspunkt i eksisterende viden om målgruppen, herunder karakteren af de sociale og helbredsmæssige problematikker, der kendetegner borgere med kompleks udsathed. I den sammenhæng inddrages blandt andet viden fra den tidligere VIVE-undersøgelse om socialt udsatte borgeres brug af velfærdssystemet, der dels afdækker omfanget af målgruppen og dels ser på gruppens brug af eksisterende indsatser og ydelser på tværs af velfærdssystemets forskellige sektorer. Endvidere beskrives de udfordringer, som målgruppen typisk har ved at få sammenhængende hjælp og støtte i det eksisterende velfærdssystem.
Der er potentiale i ACT-metoden
Notatet giver en indføring i ACT-metoden og beskriver også tidligere erfaringer med brug af ACT-metoden fra ind- og udland. Ud fra eksisterende viden om – og erfaringer med – ACT diskuteres perspektiverne ved brug af ACT-metoden til gruppen af borgere med kompleks udsathed, herunder muligheder og udfordringer ved at etablere de tværfaglige, integrerede indsatsteams med funktioner, der i dag er placeret i forskellige sektorer og dele af velfærdssystemet. Der ses også på forhold omkring indsatsens skalérbarhed og de økonomiske aspekter ved indsatsen. På baggrund af den eksisterende viden konkluderer notatet, at der er et generelt potentiale for en øget anvendelse af ACT-metoden i indsatsen for borgere med kompleks udsathed.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Rådet for Socialt UdsatteUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd