Indsatser mod forekomsten af hittebørn
Udgivelsens forfattere:
- Marie Jakobsen
- Laura Emdal Navne
- Emilie Hjermitslev Jonsen
- Lone Bilde
- Miriam Wüst
- Sundhed Sundhed
Baggrund
Sundheds- og Ældreministeriet har bedt VIVE undersøge internationale erfaringer med forskellige typer af indsatser mod forekomsten af hittebørn. Det gælder blandt andet brug af babyluger, hvor forældre anonymt kan aflevere deres spædbarn til sundhedspersonale eller andre, som kan tage sig af barnet. Når lugen lukker, kan den ikke længere åbnes udefra, og indenfor bliver en alarm udløst, sådan at personalet ved, at et barn er afleveret.
Hittebørn defineres i undersøgelsen som børn, der er efterladt af deres forældre, og hvor forældrene er ukendte. Hittebørn omfatter både børn, som findes efterladt i det offentlige rum (levende eller døde), og børn, som afleveres i babyluger eller fødes anonymt og efterfølgende bortadopteres, og hvor forældrenes identitet ikke følger med barnet. Undersøgelsen fokuserer på børn, der er efterladt eller afleveret inden for en periode på op til ca. et år efter fødslen.
Konklusion og resultater
Gennem de seneste 20 år er der i gennemsnit fundet ét spædbørn om året i Danmark, der er efterladt i det offentlige rum. Omkring halvdelen af mødrene er efterfølgende blevet identificeret. De fleste af disse kvinder var etniske danskere, der havde skjult deres graviditet.
Mødrene til spædbørn, der er fundet efterladt eller er overdraget anonymt, udgør en meget heterogen gruppe. Det fremgår af den viden, man har fra andre lande. Kvinderne tilhører forskellige aldersgrupper og kommer fra alle samfundslag.
Der er ingen lette løsninger til forebyggelse af hittebørn. Det er ikke videnskabeligt dokumenteret, at babyluger eller andre tilbud om anonym overdragelse af børn, som fx anonyme fødsler, reducerer antallet af spædbørn, som efterlades i det offentlige rum. Det kan ikke afvises, at babyluger kan forebygge, at børn efterlades i det offentlige rum, men det vil formentlig primært være i de tilfælde, hvor børnene efterlades i live på steder, hvor de bliver fundet kort tid efter. Samtidig antyder udenlandske erfaringer, at tilbud om anonym overdragelse af børn kan skabe flere hittebørn. Det skyldes, at flere eventuelt vil benytte disse tilbud, hvor de ellers ville have valgt at få en abort, beholde barnet eller bortadoptere barnet via almindelige kanaler.
Undersøgelsen peger på, at skjult/fornægtet graviditet udgør en risikofaktor i forhold til kvinder, der efterlader deres barn inden for 24 timer efter fødslen. En nøgle i forhold til forebyggelse af hittebørn synes således at være at nå ud til disse kvinder og sikre, at de føder på hospital med sundhedsprofessionel bistand. Det er dog en stor udfordring at nå ud til kvinder, som ønsker at forblive usete og ikke selv opsøger hjælp.
Metode
Følgende ni lande (ud over Danmark) er omfattet af undersøgelsen: Frankrig, Holland, Norge, Polen, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA og Østrig.
Undersøgelsen er baseret på en kombination af forskellige metoder:
- Gennemgang af litteratur
- Sagsgennemgang foretaget af politiet og Adoptionsnævnets Sekretariat i Danmark
- Skriftlig kontakt og interview med informanter i de ni lande samt casebesøg i Frankrig, Holland og Tyskland
- Interview og workshop med fagpersoner i Danmark
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Sundheds- og ÆldreministerietUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd