working paper 18. DEC 2013
Implementering af tre misbrugsbehandlinger for udsatte unge
Udgivelsens forfattere:
- Cecilie Dohlmann Weatherall
- Tina Termansen
- Socialområdet
- Børn, unge og familie Socialområdet, Børn, unge og familie
SFI- Det Nationale Forskningscenter for Velfærd skal evaluere ”Projekt misbrugsbehandling for udsatte unge”, som løber fra 2011 til 2014. De tre behandlingsmodeller, som indgår i Socialstyrelsens (SOS) ”Projekt misbrugsbehandling for udsatte unge”, er MST-SA (Multi Systemic Therapy Substance Abuse), U-turn og Aarhusmodellen (ÅKM). Dette notat beskriver implementeringen af disse tre misbrugsbehandlingsmodeller til unge under 18 år i perioden medio 2011 til april 2013. Modellerne er blevet implementeret i seks danske kommuner henholdsvis Horsens, Helsingør, Herning, Aarhus, Aalborg og Odense med henblik på dels at undersøge implementeringen, og dels at undersøge effekten af de tre slags behandlinger. Nærværende notat afdækker udelukkende implementeringen af modellerne, som SFI har monitoreret fra projektets opstart medio 2011 og ca. 2 år frem.
Implementeringsforskning er et relativt nyt fænomen både i Danmark og internationalt. Dog er der et stigende fokus på, at det er et centralt element for at opnå gode evalueringer (Fixen m.fl., 2005; Fixen m.fl., 2009; Durlak & DuPre, 2008), idet implementeringen af en indsats kan have stor betydning for den effekt, der observeres. Ifølge Durlak og DuPre (2008) er det derfor vigtigt at stille følgende spørgsmål i forhold til implementeringen af en indsats:
•Er indsatsen fx implementeret efter hensigten?
•Er der behov for tilpasning? Hvordan er kvaliteten?
•Er der udfordringer i forhold til medarbejdere eller målgruppe etc.?
Implementeringsafdækningen i nærværende projekt er baseret på erfaringsopsamlinger fra nøgleaktører i projektet. Der er således ikke foretaget en kvalitetssikring af implementeringen, men en afdækning af relevante implementeringsspørgsmål defineret på baggrund af ovennævnte implementeringsforskning, modeludvikleres og behandleres udsagn samt modelbeskrivelser. Implementeringsafdækningen sikrer os viden om både de praktiske aspekter af udrulningen af misbrugsbehandlingsmodeller samt potentielle kontekstuelle, organisatoriske eller samarbejdsmæssige udfordringer, som kan være vigtige at kende i forbindelse med både en effektmåling og en eventuel fremtidig implementering. Netop derfor, har vi opsamlet implementeringserfaringer fra de tre misbrugsbehandlingsmodeller (MST-SA, U-turn og ÅKM) i dette notat.
Udgivelsens forfattere
- Cecilie Dohlmann WeatherallTina Termansen
Om denne udgivelse
Udgiver
SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd