Fremtidens Diabetesambulatorium
Udgivelsens forfattere:
Sundhed
Sundhed

Region Sjælland har i 2023-2024 arbejdet med at skabe en mere behovsstyret ambulant diabetesbehandling. Målet er at differentiere behandlingen, så de patienter, der kan og vil i højere grad klarer sig selv, mens der bliver frigjort ressourcer til patienter med behov for en fokuseret indsats.
VIVE har gennemført en evaluering med løbende dataindsamling og dialog med i styre- og chefgruppe i ’Fremtidens Diabetesambulatorium’ (FDA) for at understøtte fremdrift og resultater.
Patienterne bakker op, men tryghed er en forudsætning
Patienterne betragter de individualiserede forløb som hensigtsmæssige og oplever særligt god inddragelse, når fagpersonerne formår at koble deres medicinske viden tæt til patienternes hverdagserfaringer. Det er derfor vigtigt at have fokus på at skabe rum for en individualiseret inddragelsestilgang i det videre arbejde med FDA, hvor den enkeltes hverdagserfaringer sættes i centrum.
Godt udgangspunkt for det videre arbejde med individualiseret behandling
Ambulatorierne har også inden FDA haft fokus på at sikre individuelle forløb, der matcher patienternes behov, men med FDA er der lagt op til en større ensartethed og systematik. Mange klinikere har undervejs i udviklingsarbejdet stillet spørgsmålstegn ved, hvad der er nyt og værdiskabende i FDA’s tilgang til individualiseret behandling.
I løbet af projektperioden er der imidlertid sket udviklinger i klinikernes forståelse af FDA’s indhold og den oplevede værdi af de understøttende redskaber. Med det afsæt vurderer vi, at der er skabt et godt udgangspunkt for det videre arbejde med at implementere FDA’s tilgang til triagering og individualiseret behandling på en måde, der understøtter og systematiserer ambulatoriernes arbejde.
Tværfagligt teamsamarbejde udfordres af eksisterende rammer
Tværfagligt teamsamarbejde opfattes som fagligt meningsfuldt, men møder betydelige organisatoriske barrierer. En forudsætning for at lykkes med implementeringen af faste tværfaglige teams er derfor, at man er villig til at kigge på ambulatoriernes eksisterende organisering. Det rejser en række dilemmaer i forhold til, i hvilket omfang FDA skal justeres, og i hvilket omfang det er muligt og hensigtsmæssigt at justere i de mere grundlæggende rammer.
Læring i forhold til skalering til andre specialer
Arbejdet med FDA har resulteret i en række værdifulde erfaringer, der kan anvendes til at understøtte en individualiseret tilgang til ambulante forløb på andre sygdomsområder. I FDA er der blandt andet udviklet et digitalt triageringsmodul, triageringskategorier, en digital redskabskasse og arbejdsgange vedr. patientinvolvering og alternative konsultationsformer. Løsningerne er endnu ikke fuldt implementeret i ambulatoriernes hverdag, men de fremstår generelt set relevante og anvendelige for de klinikere, der har erfaringer med dem.
Det er vigtigt for fremtidige koncepter for individualiseret behandling, at der er afsat tid og ressourcer til udvikling og afprøvning i et konkret set-up inden udbredelse og implementering på fuld skala sættes i gang. Det vil sige, at der er udviklet redskaber og rutiner for triagering med videre, som er testet og taget i brug i eksempelvis et ambulatorium forud for kickstart og fokus på implementering i specialet som helhed.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Steno Diabetes Center SjællandUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd