FAMKO – Odense. Analyser af børnenes socio-emotionelle udvikling, når de er 2 år gamle
Udgivelsens forfattere:
- Sundhed
- Børn, unge og familie Sundhed, Børn, unge og familie
Baggrund
FAMKO-projektet tilbyder indsatsfamilierne løbende kontakt med en gennemgående FAMKO-person, der er enten familiens sundhedsplejerske eller en familiebehandler afhængigt af familiens behov.
FAMKO-personen følger familien fra graviditeten og til skolestart, og den løbende kontakt skal etablere en tillidsfuld relation til familien. FAMKO-personen hjælper med konkrete udfordringer, afsøger behov for yderligere hjælp samt støtter og motiverer familien i at søge og modtage relevante tilbud på tværs af sektorer og frivillige organisationer.
Formål
VIVE har evalueret et tværsektorielt samarbejde mellem Odense Kommune og Familieambulatoriet på Odense Universitetshospital kaldet FAMKO Odense, hvor gravide, småbørn og familier har behov for ekstra omsorg og støtte gennem graviditeten og frem til skolestart.
Resultater
Evalueringen viser, at når de deltagende børns socio-emotionelle udvikling bliver sammenlignet med et repræsentativt sample af danske børn, så er der en tendens til, at de deltagende børn (både FAMKO og kontrol) scorer relativt lavt på empati-indekset. I forhold til selvregulering og samarbejde afviger børnene ikke meget fra normen.
Når FAMKO-børnenes udvikling bliver sammenlignet med kontrolbørnenes udvikling, når børnene er 2 år gamle, er der ikke nogen forskel imellem de to grupper i forhold til hverken barnets empati eller selvregulering og samarbejde. De to grupper scorer stort set ens på begge områder.
Evalueringen tyder samlet set på, at FAMKO-interventionen ikke har haft en større indflydelse på børnenes socio-emotionelle udvikling end den sædvanlige indsats.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
AP Møllerske StøttefondSamarbejdspartnere
Odense KommuneUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd