Evaluering af projekt Parkinsonkoordinator 2
Udgivelsens forfattere:
- Pernille Hjarsbech
- Anne Mehlsen Christiansen
Konklusion
Denne evaluering viser, at projektet med at tilbyde mennesker med Parkinsons sygdom en koordinator har været en stor succes, ligesom evalueringen af det første projekt viste. De parkinsonramte værdsætter koordinatorens viden om sygdommen, om det offentlige system, og hvordan de skal agere i det. Ikke mindst er de glade for koordinatorens empati og evne til at kommunikere.
Det har været en styrke for parkinsonkoordinatoren at have adgang til kommunernes journalsystemer. Det har gjort det nemmere at orientere sig i forhold til arbejdet med de parkinsonramte borgere og i samarbejdet med de kommunale samarbejdspartnere.
Parkinsonkoordinatoren har fungeret som en delt funktion mellem tre kommuner, og det har været en større opgave end først antaget at få koordinatorfunktionen til at fungere på tværs af de tre kommuner. Dels har det krævet tid at oparbejde kendskabet til funktionen, dels har det været svært for koordinatoren at være synlig nok i alle tre kommuner.
Anbefalinger
De parkinsonramte oplever det som positivt, at koordinatoren er uvildig i forhold til det kommunale system. Dette bør være et opmærksomhedspunkt, hvis koordinatorfunktionen fremover forankres i en kommunal myndighedsrolle.
Det er også vigtigt at være opmærksom på, at det er en stor og tidskrævende opgave at skabe kendskab til og synlighed omkring en koordinatorfunktion. Derfor er det også vigtigt at have en vedvarende, ledelsesmæssig opmærksomhed på og opbakning til koordinatorfunktionen og samarbejdsrelationerne.
Baggrund
Parkinsonforeningen har taget initiativ til at afprøve en koordinatorfunktion, som skal aflaste og afhjælpe parkinsonramte.
Funktionen med en parkinsonkoordinator er afprøvet i et første projekt (2012-2013), hvor koordinatoren var ansat i Parkinsonforeningen og fungerede i tre kommuner. I Parkinsonkoordinator projekt 2 (2014-2015) har koordinatoren været ansat i kommunalt regi og fungeret som en delt funktion mellem de tre kommuner, der også indgik i det første projekt.
Formålet med evalueringen af Parkinsonkoordinator projekt 2 har været at undersøge, om de positive resultater fra det første projekt er fastholdt, og at belyse, hvilke muligheder og udfordringer der ligger i en delt koordinatorfunktion mellem tre kommuner.
Metode
I evalueringen er der gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt de parkinsonramte deltagere i projektet og en række kvalitative telefoninterview med de parkinsonramte. Desuden er der gennemført interview med parkinsonkoordinatoren ved projektets start og afslutning samt et fokusgruppeinterview med samarbejdspartnere fra de tre deltagende kommuner.
Som opfølgning på denne rapport er der udarbejdet et supplerende notat om organiseringen i kommunerne. Læs notatet her:
Parkinsonkoordinator i kommunen – hvad er den optimale placering?
Læs mere om parkinson
KORA evaluerede også forsøget med parkinsonkoordinatorer i 2013. Læs evalueringen her:
Evaluering af Projekt Parkinsonkoordinator
Parkinsonramte kan motiveres til at træne regelmæssigt og har gavn af at møde andre i samme situation som dem selv. Det viser erfaringerne med rehabiliteringsindsatser til parkinsonramte og deres pårørende, som KORA har evalueret for Parkinsonforeningen i 2015. Læs undersøgelsen her:
Udgivelsens forfattere
- Pernille HjarsbechAnne Mehlsen Christiansen
Om denne udgivelse
Udgiver
KORA