Evaluering af ’Fællesskab på Asfalten’
Udgivelsens forfattere:
- Helle Hansen
- Mette Thorsager Jensen
- Sarah Kirstine Maurer
- Ledelse og implementering
- Børn, unge og familie Ledelse og implementering, Børn, unge og familie
Gadeidrætsorganisationen GAME har med projektet Fællesskab på Asfalten ønsket, at de deltagende børn og unge i projektet får bedre trivsel og øget læring gennem fysisk aktivitet. Den fysiske aktivitet kan også modvirke depression og styrke koncentrationsevnen. For børn og unge med psykosociale udfordringer kan øget fysisk aktivitet desuden styrke evnen og lysten til at indgå i sociale sammenhænge og knytte relationer.
GAME gennemførte 2018-2021 projektet Fællesskab på Asfalten, hvor børn og unge alderen 8-15 år med psykosociale udfordringer indgik i et idrætsfællesskab omkring parkour. Projektet har haft tre målgrupper: de deltagende børn og unge i aldersgruppen, frivillige i alderen 16-25 år, der er blevet uddannet og støttet i at agere positive rollemodeller, og fagprofessionelle, der til daglig arbejder med deltagerne på specialskoler. De fagprofessionelle er blevet uddannet til at kunne facilitere specialtilrettelagte daglige idrætsforløb for deltagerne. Indsatsen fandt sted i GAME Streetmekka i København, Viborg, Esbjerg og Aalborg, der er asfalterede indendørs gadeidrætshuse, drevet af GAME. Indsatsen har kørt i to runder i hver af de fire byer.
VIVE har haft til opdrag at evaluere projektet. VELUX FONDEN har finansieret evalueringen.
Deltagerne bliver mere aktive og motiverede
Resultaterne fra evalueringen viser, at en del af deltagerne i Fællesskab på Asfalten bliver mere fysisk aktive og får øget motivation for idrætsdeltagelse og øget tilknytning til idrætsforeningerne. Evalueringen finder ikke et entydigt resultat om deltagernes trivsel. Men deltagerne i første runde af projektet har generelt fået øget deres sociale styrker og mindsket deres hyperaktivitet. Anden runde af Fællesskab på Asfalten blev afholdt med covid-19-restriktioner og i en periode med pause, hvor der ikke blev afholdt træning. Deltagere i denne runde har ikke haft samme udvikling i sociale styrker og hyperaktivitet.
De frivillige bliver bedre til at støtte
De frivillige oplever, at de er blevet bedre rustet til at støtte og motivere børn og unge til at dyrke idræt, og de ser sig selv som en rollemodel for deltagerne. Derudover svarer næsten alle frivillige, at de har lært noget i GAME, som de kan bruge i andre sammenhænge, og de har oplevet at være en del af et større fællesskab.
Kompetencegivende for fagprofessionelle
De fagprofessionelle oplever, at de i meget høj grad og med få tilpasninger kan bruge metoderne fra Fællesskab på Asfalten i deres hverdag, hvilket var et af målene for indsatsen. Derudover oplever de fagprofessionelle, at deres ledere og kolleger bakker op om at afprøve de nye metoder. Dog er der en del af de fagprofessionelle, som tilkendegiver, at de kun i nogen eller lav grad føler sig klædt på til at planlægge idrætsaktiviteter, og relativt få har introduceret metoderne til deres kolleger enten i undervisningen, på teammøder eller pædagogiske dage.
Samfundsøkonomiske nettogevinster
Ud fra den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) er der foretaget en beregning af de samfundsøkonomiske gevinster af indsatsen Fællesskab på Asfalten. Viden fra indsatsen og fra tidligere interventionsstudier, der undersøger sammenhængen mellem fysisk aktivitet og trivsel eller mentalt helbred, giver et skøn over effekten af Fællesskab på Asfalten på deltagernes behov for kontakt med psykiatrien. Beregningen viser, at der er samfundsøkonomiske nettogevinster ved indsatsen. Det er især reduktion af omkostninger til sociale foranstaltninger og sundhedsydelser, der giver en nettogevinst. De opnås primært i de første fire år efter indsatsen.
Metode
Evalueringen bygger på spørgeskemabesvarelser fra deltagerne før og efter indsatsen, mens de frivillige og de fagprofessionelle kun svarer på et spørgeskema efter indsatsen. Derudover er der gennemført interviews med deltagere og frivillige.
Ud over evalueringen af Fællesskab på Asfalten er der også gennemført en potentialeberegning i SØM. Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) belyser de samfundsøkonomiske konsekvenser eller gevinster af projektet.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
VELUX FONDENUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd