Effekten af familiebehandling i Danmark
Udgivelsens forfattere:
- Malene Rudolf Lindberg
- Maja Rich Molberg
- Christoffer Scavenius
- Ledelse og implementering
- Socialområdet
- Børn, unge og familie Ledelse og implementering, Socialområdet, Børn, unge og familie
Baggrund
De seneste år har Socialstyrelsen implementeret en række evidensbaserede behandlingsmetoder for familier med børn og unge, som oplever adfærdsproblemer. Formålet har blandt andet været at øge kvaliteten og udbyttet af familiebehandlingsprogrammer i Danmark. Et af disse familieprogrammer er Parent Management Training – Oregon (PMTO). Programmet er målrettet familier med 4-12-årige børn, der udviser begyndende eller udtalte adfærdsproblemer, og PMTO har i en række internationale undersøgelser vist lovende effekter.
Socialstyrelsen har bedt VIVE måle effekten af PMTO i Danmark. Det har vi gjort gennem et felteksperiment, hvor effekten af PMTO-familiebehandlingen bliver sammenlignet med den almindelige familiebehandling i kommunerne, her kaldet Treatment As Usual (TAU).
Resultater
Både blandt familier i PMTO-behandling og familier i den almindelig familiebehandling (TAU) finder vi et markant fald i adfærdsproblemer. Samtidig ser vi, at børnene har færre sociale problemer, og at deres sociale kompetencer forbedres. Forældrenes kompetenceniveau bliver ligeledes styrket i begge former for familiebehandling. De oplever, at de mestrer forældrerollen bedre, og gør derfor sjældnere brug af negative opdragelsesstrategier som eksempelvis daglig skældud. Det tyder således på, at forældrene i begge typer af familiebehandling formår at bryde negative reaktionsmønstre og erstatte dem med mere positive handlinger. Endelig tyder resultaterne på, at begge former for familiebehandling har en længerevarende positiv indvirkning på familierne.
Konklusionen er derfor, at der i dansk kontekst ikke er signifikant forskel på effekterne af PMTO-behandling og den almindelige familiebehandling, TAU – hverken blandt børn eller forældre.
I andre tilsvarende europæiske undersøgelser af PMTO og TAU finder vi heller ingen særeffekter af at tilbyde den ene indsats frem for den anden. Dette indikerer, at familiebehandlingen i de danske kommuner og i andre europæiske lande generelt er på et højere niveau end den familiebehandling, der normalvis tilbydes i USA, hvor PMTO-behandlingen er udviklet og testet.
Metode
Konklusionerne er draget på baggrund af et randomiseret, kontrolleret felteksperiment, hvor 126 danske familier fra 11 kommuner rundt om i landet har deltaget. Ligeledes benyttes en række interview med familieterapeuterne i de 11 kommuner til at forstå forskelle og ligheder mellem de forskellige former for familiebehandling, som kommunerne tilbyder til familier med børn med adfærdsproblemer.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
SocialstyrelsenUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd