Dokumenterede metoder i bostøtteindsatsen over for mennesker med psykiske lidelser
Udgivelsens forfattere:
- Anna Amilon
- Line Mehlsen
- Steen Bengtsson
- Kasper Nielsen
- Jeanette Birch Lauridsen
- Socialområdet Socialområdet
Baggrund
Evalueringen af metoden Critical Time Intervention (CTI), er udarbejdet som led i satspuljeinitiativet ’Dokumenterede metoder i bostøtteindsatsen over for mennesker med psykiske lidelser’. Formålet med projektet var at sikre en vellykket overgang til et nyt liv for borgere der flytter til egen bolig efter indlæggelse på psykiatrisk afdeling eller efter et ophold på botilbud, ved brug af CTI-metoden. CTI er en recovery-orienteret metode, dvs. den tager udgangspunkt i borgerens egen ressourcer, behov og ønsker. Formålet med CTI-metoden er, at hjælpe borgeren at styrke sin livssituation på de områder, der er relevante for ham eller hende, samt at støtte borgeren i at blive mere selvhjulpen. Et CTI-forløb er tidsafgrænset til ni måneder og i løbet af projektperioden opbygges et støttenetværk, som kan bistå borgeren efter forløbets afslutning.
Rapporten er udarbejdet for Socialstyrelsen.
Konklusion/resultater
Overordnet set viser evalueringen, at borgerne profiterer af CTI-indsatsen. Der sker en statistisk signifikant forbedring af CTI-gruppens mentale trivsel fra første måling til 9-måneders-målingen. Borgernes funktionsniveau er blevet målt på tre livsområder: arbejde/uddannelse, socialt liv og familieliv/hjemlige forpligtelser. Resultaterne viser, at borgerne udvikler sig signifikant i positiv retning (oplever færre begrænsninger) efter 9 måneders forløb sammenholdt med ved forløbets opstart. Derudover viser resultaterne fra progressionsværktøjet Recovery-stjernen en gennemsnitlig fremgang for borgerne på 6 ud af 10 dimensioner, herunder Sociale netværk, Relationer og Håndtering af psykisk sygdom. Den økonomiske analyse viser, at driftsomkostningerne for CTI og sædvanlig § 85-bostøtte er omtrent de samme.
Anbefalinger
Evalueringen viser, at CTI-metoden ikke er lige egnet til alle målgrupper. Især borgere der er ”nye” i systemet (dvs. der er visiteret til § 85-bostøtte for første gang) har profiteret af det afgrænsede og målrettede forløb. Derudover peger resultaterne på, at borgere der er relativt stabile/ikke oplever tilbagefald, profiterer særligt af nedtrapningen i støtte og tidsafgrænsningen i indsatsen. Omvendt har borgere med personlighedsforstyrrelser, kognitive udfordringer og lav IQ vært udfordret i forhold til at profitere af CTI-indsatsen.
Metode
Evalueringen baserer sig på kvantitative statusmålinger af borgere og medarbejdere, kvalitative fokusgruppeinterview med medarbejdere og projektledere samt registreringer af etablerings- og driftsomkostninger i de fem projektkommuner.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Udgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd