Does Affective Forecasting Error Induce Changes in Preferences? Lessons from Danish Soldiers Anticipating Combat in Afghanistan
Udgivelsens forfattere:
- Olivier Chanel
- Stéphanie Vincent Lyk-Jensen
- Jean-Christophe Vergnaud
Krigsdeltagelse har ikke kun økonomiske omkostninger i form af udgifter til eksempelvis krigsmateriel eller lignende. Det har også konsekvenser for de udsendte soldater og deres familier, både under og efter udsendelsen.
Denne artikel undersøger de forventede og faktiske reaktioner hos de soldater, der blev udsendt til Afghanistan i foråret 2011. Soldaterne er som del af undersøgelsen blevet stillet de samme spørgsmål om kampsituationer før og efter en udsendelse. Før udsendelsen svarede de på, hvordan de forventede at føle i kampsituationerne, mens de efter svarede på, hvordan de reelt følte i de givne situationer. Med afsæt i soldaternes svar undersøger vi, om de i kampsituationer oplever stærkere følelser (negative prognosefejl, det vil sige undervurdering), eller svagere følelser (positive prognosefejl, det vil sige overvurdering), end de havde forventet.
På den baggrund undersøger artiklen, om soldaternes erfaringer fra kampsituationer ændrer deres risiko-, tids- og erhvervspræferencer. Vi undersøger kampsituationers indflydelse på soldaternes risikovillighed og tålmodighed, samt om kampsituationer har betydning for soldaterne lyst til at gøre yderligere karrierer i militæret.
Soldater forventer mere frygt og spænding
Undersøgelsen viser, at soldaterne forventer stærkere følelser end dem, de faktisk oplever. Soldaterne viser derved betydelige positive affektive prognosefejl (APF) ved at overvurdere deres forventede følelser. Resultaterne viser også, at førstegangsudsendte sammenlignet med tidligere udsendte soldater i højere grad overvurderer, hvor stor frygt og spænding de kommer til at opleve.
Uindfriede forventninger påvirker ikke ønsket om militærkarriere
Positive APF’er påvirker soldaternes præferencer og valg. Overvurderer soldaterne deres frygt, er de også mere risikovillige og utålmodige. Positive APF’er har også indflydelse på soldaternes lyst til at blive i militæret. De soldater, der overvurderer spændingsniveauet har efter endt udsendelse større vilje til at fortsætte i militæret. Det kan handle om, at spænding før en udsendelse er en vigtig motivationsfaktor. Omvendt oplever flere soldater, at det de faktisk oplever under en kampsituationer betyder mere end spænding efter hjemkomsten.
Soldaterne reducerer med andre ord vigtigheden af spænding efter at have opdaget, at en virkelig kampsituation ikke bidrog med den forventede spænding. Det kan betyde, at de efter hjemkomsten vægter andre kriterier, der motiverede dem til at blive i militæret, højere end spænding.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Soldaterlegatet med støtte fra TrygFonden, Lundbeckfonden, Novo Nordisk, Fonden og Aase and Ejnar Danielsens FondPubliceret i
Defence and Peace Economics