Dit første barn
Udgivelsens forfattere:
- Miriam Wüst
- Ida Lykke Kristensen
- Tea Trillingsgaard
- Hanne Nørr Fentz
- Børn, unge og familie Børn, unge og familie
Baggrund
En central tendens i sundhedsplejen i nyere tid er introduktionen af gruppebaserede indsatser for kommende forældre samt et øget fokus på inddragelse af fædrene i tilbud før og efter fødslen. I denne sammenhæng har mange kommuner i de seneste år introduceret forældrekurser. Den hurtige og vide udbredelse af forældrekurser i landets kommuner er desværre ikke baseret på evidens på effekter af disse universelle tilbud (eller deres omkostningseffektivitet). Evidens om effekter er dog afgørende for udviklingen, ikke kun af relevante forældrekurser, men også sundhedsplejerskeordningen mere generelt – ikke mindst fordi nye elementer som forældrekurser kan have stor betydning for sundhedsplejens øvrige arbejde (fx ved at kræve uddannelse til og erfaring med undervisning eller ved at påvirke medarbejdernes arbejdstid) og ved at optage betydelige ressourcer.
Formål og metode
Dette notat er det første af to planlagte notater om forskningsprojektet ”Dit første barn” i Frederiksberg Kommune. Formålet med dette følgeforskningsprojekt er at bidrage med praksisnær og valid viden om betydningen af universelle forældrekurser for børn og familiers udvikling og trivsel.
Til at vurdere effekten af kurset ”Dit første barn” får nogle førstegangsforældre tilbudt kurset, mens andre får de hidtil anvendte tilbud. Udvælgelsen sker ved tilfældig lodtrækning. Metoden giver mulighed for at sammenligne oplevelser og tilfredshed i de to grupper af forældre – modtagerne af kurset og de øvrige førstegangsforældre.
Baseline-notatet har blandt andet til formål at:
- Vi beskriver indsatsen, motivationen og formålet med kurset og dets opbygning. Med afsæt i disse beskrivelser præsenterer vi de centrale hypoteser, som vi vil undersøge i forskningsprojektet.
- Vi præsenterer vores evalueringsdesign, dataindsamlingens struktur og de resulterende datakilder i projektet.
- Vi beskriver familierne, som indgår i forskningsprojektet ved baseline, dvs. før familierne enten deltager i kurset eller er en del af kontrolgruppen.
Resultater
Vi præsenterer nogle udvalgte første resultater baseret på både kvalitative og kvantitative data. Her fokuserer vi på forældres oplevelse af kurset og tilfredshed med kurset under graviditeten samt fremmødedata for de kursushold, som har afsluttet hele deres forløb. Det er vigtigt at fremhæve, at disse resultater er foreløbige, og at hovedresultaterne vil blive offentliggjort i et efterfølgende notat, planlagt i efteråret 2019.
Udgivelsens forfattere
- Miriam WüstIda Lykke KristensenTea TrillingsgaardHanne Nørr Fentz
Om denne udgivelse
Udgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd