Den lokaløkonomiske værdi af laksefiskeriet i Skjern Å
Udgivelsens forfattere:
- Jørgen Jordal-Jørgensen
- Arne Kvist Rønnest
- Jacob Ladenburg
- Kim Aarestrup
- Christian Skov
- Anders Koed
Arbejdsmarked
Ledelse og implementering
Arbejdsmarked, Ledelse og implementering
Konklusion
Det nuværende omfang af lystfiskeri i Skjern Å medfører årligt en lokaløkonomisk omsætning på 14,6 mio. kr. Det giver en lokal værditilvækst på 6,8 mio. kr. og skaber 6,2 arbejdspladser.
Øger man i fremtiden laksebestanden, afhænger den lokaløkonomiske værdi af den måde, man forvalter det på.
En fordobling af laksebestanden vil øge det gennemsnitlige antal fisketure med 3,2 ture per lystfisker om året, hvis antallet af lystfiskere forbliver det samme. Hvis antallet af lystfiskere derimod samtidig fordobles, falder attraktionen, og lystfiskerne vil dermed kun fiske 1,2 dage mere.
Undersøgelsen viser, at viljen til at betale for en øget fiskebestand dels afhænger af øgningens omfang og dels af, om lystfiskerne har årskort eller dagskort til lystfiskeri.
Således er den gennemsnitlige betalingsvilje for en øgning af fiskebestanden med 50 procent mellem 108 og 147 kr. om året blandt dagskortfiskere – afhængigt af, om der sker en fordobling af antallet af lystfiskere langs åen. Hvis bestanden af laks fordobles, er betalingsviljen 93-168 kr. om året for en dagskortfisker.
Lystfiskere med årskort er i gennemsnit villige til at betale 437 kr. om året for en øgning af fiskebestanden med 50 procent, hvis antallet af lystfiskere også fordobles – mod 692 kr., hvis det nuværende antal af lystfiskere bibeholdes. Fordobles bestanden af laks, er betalingsviljen henholdsvis 619 og 859 kr. om året for en fisker med årskort.
Anbefalinger
Undersøgelsen viser, at de økonomiske gevinster ved gode fiskebestande, der efterspørges af lystfiskere, kan være betydelige for lokalområdet og for samfundet.
I det perspektiv kan lystfiskeriet i vandløb, søer, indre og ydre farvande være vigtige indtægtsgrundlag, som kan være værd at tage i betragtning i forhold til forvaltningen af det åbne land og prioritering mellem de forskellige og ofte konkurrerende udnyttelser af ressourcerne.
Baggrund
Skjern Å har de seneste år oplevet et forbedret fiskeri efter laks. Bestanden er blandt andet steget på baggrund af de mange forbedringer af laksens leve- og gydevilkår i åen, og potentialet for flere forbedringer er klart til stede.
Trods det nuværende gode fiskeri og mulighederne for endnu bedre fiskeri i fremtiden, er der begrænset viden om, hvilken økonomisk betydning fiskeriet har for omsætningen i lokalområdet.
Tilsvarende er der begrænset viden om, hvor stor gevinsten for lystfiskerne vil være ved et forbedret fiskeri – og derunder, om den nuværende geografiske sammensætning af lystfiskeriet vil påvirkes af eksempelvis øgede priser og flere lystfiskere.
Metode
Konklusionerne er baseret på svarene fra en stor spørgeskemaundersøgelse blandt danske og udenlandske lystfiskere, der benytter årskort, dagskort eller har anden adgang til lystfiskeri i Skjern Å. 753 lystfiskere har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen.
Udgivelsens forfattere
- Jørgen Jordal-JørgensenArne Kvist RønnestJacob LadenburgKim AarestrupChristian SkovAnders Koed
Om denne udgivelse
Samarbejdspartnere
COWI A/S og DTU AquaUdgiver
DTU