Demografimodeller i Esbjerg Kommune
Udgivelsens forfattere:
- Marie Kjærgaard
- Bo Panduro
Baggrund
En demografimodel kan kort beskrives som en model, der regulerer budgettet til et sektorområde ved at gange et enhedsbeløb pr. borger– altså det, en ekstra borger koster på området – med den forventede ændring i antallet af borgere i de relevante målgrupper.
I Esbjerg Kommune har forligspartierne bag budgettet for 2018-2021 ”Vækst og Velfærd” besluttet at afsætte midler til at sikre, at serviceniveauet for dagtilbud, sundhedsplejen, skole- og ældreområdet ikke reduceres, når der sker ændringer i befolkningssammensætningen. Forligspartierne har i den forbindelse vedtaget, at der skal foretages et serviceeftersyn af demografimodellerne frem mod budgetlægningen for 2019. Esbjerg Kommune har derfor bedt VIVE om at udarbejde en analyse af kommunens eksisterende demografimodeller samt at udarbejde en ny demografimodel på området Sundhed og Omsorg (ældreområdet).
Konklusion
Sammenligningerne af demografimodellerne i de tre kommuner viser, at der er forskelle mellem modellerne både på tværs af sektorområder og mellem kommunerne.
På skoleområdet bruger to af kommunerne en klassetalsbaseret model, mens den tredje kommune anvender en elevtalsbaseret model. På dagtilbudsområdet har de tre demografimodeller væsentlige fællestræk. Her sker demografireguleringen på baggrund af et enhedsbeløb, der beregnes ved at opgøre de udgifter, der vurderes at afhænge direkte af antal passede børn i kommunen. På dagtilbudsområdet beregner alle tre kommuner nye enhedsbeløb årligt.
Demografimodeller varierer mest på ældreområdet
På ældreområdet finder man de største forskelle i kommunernes opbygning af demografimodeller. Den ene sammenligningskommune beregner ikke selv sit enhedsbeløb. I stedet beregnes demografireguleringen af budgettet ud fra et beløb, der er baseret på Økonomi- og Indenrigsministeriets opgørelser af udgiftsbehov. Desuden medtager denne kommune ikke borgere under 75 år i demografimodellen. I den anden sammenligningskommune beregnes enhedsbeløbet med udgangspunkt i det foregående års budget. Til forskel fra de to øvrige kommuner indgår udgifter til plejecentre ikke i demografimodellen i denne kommune. I Esbjerg Kommune bliver enhedsbeløbet beregnet med udgangspunkt i en pris pr. visiteret plejetime, og modellen i Esbjerg inkluderer alle aldersintervaller og store delområder (hjemmepleje og plejecentre).
Der er desuden forskel mellem kommunerne på, hvorvidt sektorområdernes budget bliver efterreguleret i forhold til eventuelle forskelle mellem den forventede og faktiske demografiske udvikling i en given aldersgruppe i kommunen.
Ny demografimodel på ældreområdet
I den nye demografimodel for ældreområdet, som VIVE har udviklet, indgår ligeledes alle aldersgrupper samt delområderne: hjemmepleje, plejecentre, træning og rehabilitering, sygepleje og hjælpemidler. Modellen omfatter således flere forhold end kommunens tidligere demografimodel. Desuden tager den højde for ’sund aldring’, fordi man forventer en forbedret sundhedstilstand hos ældre i fremtiden.
Beregningerne fra den nye demografimodel viser, at Esbjerg Kommune skal lægge 82 millioner kroner mere ind i ældreområdets budget fra 2019 til 2022 for at fastholde det nuværende serviceniveau. Beløbet er beregnet ud fra den forudsætning, at de øvrige forhold, der kan påvirke udgifterne, er uændrede.
Metode
Beskrivelserne af demografimodeller i Esbjerg Kommune og i de to sammenligningskommuner er baseret dels på dokumenter fra kommunerne, der beskriver demografimodellerne på skole-, dagtilbuds- og ældreområdet, og dels på interview med medarbejdere, der arbejder med demografimodellerne i praksis.
Den nye demografimodel på ældreområdet i Esbjerg Kommune er udarbejdet med udgangspunkt i budgettet for ældreområdet for 2018 samt aktivitetsdata for 2017.
Arbejdet med udviklingen af demografimodellen indeholder fem hovedelementer:
- Afgrænsning af modellens delområder
- Afgrænsning af variable udgifter, som reguleres i modellen
- Fordeling af udgifterne på forskellige aldersgrupper
- Beregning af modellens enhedsbeløb for forskellige aldersgrupper
- Beregningsprincipper for effekten af sund aldring.
Udgivelsens forfattere
- Marie KjærgaardBo Panduro
Om denne udgivelse
Udgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd