Brobygning mellem teori og praksis i professionsbacheloruddannelserne
Udgivelsens forfattere:
- Lisbeth Haastrup
- Cathrine Hasse
- Torben Pilegaard Jensen
- Lars Emmerik Damgaard Knudsen
- Per Fibæk Laursen
Arbejdsmarked
Ledelse og implementering
Dagtilbud, skole og uddannelse
Arbejdsmarked, Ledelse og implementering, Dagtilbud, skole og uddannelse
Rapporten er en sammenfatning af resultaterne af forskningsprojektet "Teori og praksis i professionsbacheloruddannelserne", der er gennemført i perioden 2009-2012. Projektet har særligt fokuseret på fire uddannelser: lærer, sygeplejerske, diplomingeniør og pædagog.
Den internationale forskning peger på, at der ikke findes noget quick fix, der kan løse teori/praksis-problemet. Men relationerne mellem teori og praksis kan udvikles til fordel for de studerende ved at bruge flere forskellige strategier på én gang.
Projektet tyder på, at de studerende oplever en god forbindelse mellem teori og praksis, hvis man arbejder med disse tre strategier:
- Teori/praksis-forholdet kan udvikles ved, at undervisere, studerende og praktikvejledere diskuterer og tematiserer forståelsen af teori, af praksis og af forholdet mellem de to. Kommunikationen mellem de tre parter kan forbedres, hvis alle parter får de samme teori/praksis-begreber og bliver bevidste om, hvilke forforståelser og forventninger til teori og praksis som de selv og de øvrige parter har.
- Forbindelserne mellem teori og praksis kan også fremmes ved, at der er praksisnær teori på professionshøjskolerne og teorinær praksis på praktikstederne. Det kan ske ved, at underviserne på professionshøjskolerne har grundigt og aktuelt kendskab til professionens praksis.
Forbindelsen kan også fremmes ved, at undervisningen fokuserer på de udfordringer, nyuddannede oplever i praksis og ved at inddrage praksiserfaringer i form af cases, analyser af eller eksperimenter med praksis. Teorinær praksis på praktikstederne indebærer, at vejlederne hjælper de studerende med at se sammenhængen mellem deres praksiserfaringer og deres teoretiske viden.
- Udover praktikken kan der også etableres forskellige former for ?tredje læringsrum? mellem teori og praksis. Det kan fx være sundhedsuddannelsernes færdighedslaboratorier, ingeniøruddannelsernes CDIO (?Conceive, Design, Implement, Operate?) og læreruddannelsens teaching lab.
Rapporten er en sammenfatning af resultaterne af forskningsprojektet "Teori og praksis i professionsbacheloruddannelserne", der er gennemført i perioden 2009-2012. Den henvender sig først og fremmest til ledelse, medarbejdere og studerende på professionshøjskolerne i håb om at inspirere til det videre arbejde med teori/praksis-udfordringen.
Projektet er finansieret af Det Strategiske Forskningsråd i samarbejde med KORA, UCC, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet og IUP (DPU) Aarhus Universitet. Udgangspunktet for Brobygningsprojektet er, at mange studerende i professionsbacheloruddannelserne oplever vanskeligheder med forholdet mellem teori og praksis og derfor falder fra deres uddannelse.
Formålet med projektet er at svare på spørgsmålet om, hvordan uddannelserne kan udvikle relationer mellem teori og praksis, således at de studerende oplever dem som mere lærerige og flere gennemfører. Projektet tager således afsæt i regeringens mål om, at 60 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en videregående uddannelse. En række delrapporter fra projektet er tilgængelige på projektets hjemmeside: www.projekter.au.dk/brobygning. Her vil du kunne finde nærmere dokumentation for de resultater, der kortfattet fremstilles i denne rapport.
Udgivelsens forfattere
- Lisbeth HaastrupCathrine HasseTorben Pilegaard JensenLars Emmerik Damgaard KnudsenPer Fibæk Laursen
Om denne udgivelse
Udgiver
KORA