Børn og unge i DIF get2sport-foreningerne
Udgivelsens forfattere:
- Gunvor Christensen
- Mette Lunde Christensen
Danmarks Idrætsforbund (DIF) iværksatte indsatsen DIF get2sport i 2005. I 2020 havde DIF get2sport samarbejde med 63 idrætsforeninger fordelt på 26 kommuner og 49 udsatte boligområder. Indsatsen skal bidrage til et alsidigt og velfungerende foreningsliv, der støtter de frivillige kræfter og inkluderer udsatte børn og unge fra de udsatte boligområder i foreningerne. Indsatsen består i seks forskellige elementer, der kan sættes sammen og tilpasses det enkelte lokalområde ud fra de behov, problemer og udfordringer, der kan være. De seks elementer består i:
-
Aflastende medarbejdere, der primært skal aflaste de frivillige ledere og trænere
-
Støtte til praktiske og ressourcemæssige udfordringer, for eksempel transport og udstyr til medlemmerne
-
Kommunal involvering, der sikrer, at relevante kommunale institutioner bliver inddraget, for eksempel i forbindelse med særlige sociale udfordringer
-
Nationalt netværk, der samles af DIF get2sport, med henblik på at sparre og udveksle erfaringer
-
Uddannelse i form af træner- og dommerkurser
-
Yderligere tilførsel af ressourcer, kompetencer og netværk til de eksisterende foreningers daglige arbejde.
Danmarks Idrætsforbund har bedt VIVE evaluere DIF get2sport-indsatsen, og Nordea-Fonden har sammen med DIF finansieret evalueringen, som skal levere viden om, hvordan en idrætsindsats i etablerede foreninger kan bidrage til at øge inklusionen af udsatte børn og unge i udsatte boligområder. Evalueringen afdækker, hvilke børn og unge der er medlemmer i DIF get2sport-foreninger, og hvilken baggrund de har. For de medlemmer, der er færdige med grundskolen, afdækker den desuden deres tilknytning til uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet.
Derudover bidrager evalueringen med viden om, hvordan medlemmerne i DIF get2sport vurderer deres skole, fritid, fællesskab og venner. Denne viden giver en dybere indsigt i medlemsgruppens hverdag, trivsel og selvvurdering.
Endelig belyser evalueringen, hvem de frivillige i DIF get2sport-indsatsen er, og i hvilken udstrækning der er tale om brobygning mellem DIF get2sport-frivillige i og uden for de udsatte boligområder.
Resultater
Med DIF get2sport-indsatsen lykkes det at få fat i børn og unge fra udsatte boligområder og få dem inkluderet i de foreninger, der i forvejen findes i eller i nærheden af de udsatte boligområder. Cirka 20 procent af de 6-29-årige medlemmer af DIF get2sport bor i udsatte boligområder. Det samme gælder fem procent af samme aldersgruppe i hele befolkningen. Det vil sige, at DIF get2sport-foreninger har god succes med at få rekrutteret børn og unge fra udsatte boligområder til idræts- og foreningslivet, hvor de indgår i et fællesskab med børn og unge fra andre boligområder. Det indikerer, at der er skabt forudsætninger for en succesfuld brobygning.
De børn og unge fra udsatte boligområder, der er medlemmer i DIF get2sport-foreningerne, kommer i gennemsnit fra en bedre socioøkonomisk baggrund end deres jævnaldrende i de udsatte boligområder, når man måler på forældres beskæftigelse, psykiske helbred og misbrug. Der er også færre unge medlemmer af DIF get2sport, der befinder sig i den gruppe, man kalder NEET (Not in Education, Employment or Training) – og tilsvarende flere, der er i gang med en ungdomsuddannelse eller i beskæftigelse, end blandt unge generelt i de udsatte boligområder. DIF get2sport-foreningerne har således en udfordring i at få de mest udsatte børn og unge i de udsatte boligområder ind i foreningerne.
Medlemmer af DIF get2sport er betydeligt mere positive i deres vurderinger af deres fritidsliv, venner, fællesskab, skole og tilfredshed med livet generelt, end de unge, der ikke er aktive i idræt. Det tyder på, at der er positive gevinster forbundet med at dyrke idræt i fritiden. Man skal dog tage forbehold for, at det omvendt kan være bestemte unge, der dyrker idræt – at det for eksempel er unge, der har flere venner og er mere tilfredse med livet, der vælger at gå til idræt.
Metode
I evalueringen har vi anvendt både kvantitative og kvalitative metoder.
For at beskrive målgruppen af børn og unge, samt de frivillige, har DIF indhentet medlemslister og lister over frivillige i idrætsforeningerne i DIF get2sport-indsatsen. Oplysningerne er leveret til og anonymiseret af Danmarks Statistik, således at vi kunne koble registerdata på. Vi har oplysninger om 2.469 medlemmer og 237 frivillige.
Registerdata om medlemmerne har vi sammenlignet med jævnaldrende i de udsatte boligområder og med jævnaldrende i befolkningen generelt.
Oplysninger om forældres demografiske og socioøkonomiske baggrund er koblet på for at belyse udsatheden blandt børn og unge i DIF get2sport.
Ligeledes er der foretaget registeranalyser af de frivillige med henblik på en kvantitativ beskrivelse af, hvem de er og deres baggrund.
Vi har også gennemført en survey om livsmestring blandt børn og unge i udvalgte DIF get2sport-foreninger. Den samme survey er gennemført blandt børn og unge på en række skoler i de samme områder, som dermed kan bruges som en sammenligningsgruppe til DIF get2sport-medlemmerne. I alt har vi samlet opnået over 800 fulde besvarelser fra de to grupper af børn og unge.
Endelig har vi gennemført 15 interview med drenge og piger, der har deltaget i en fodboldskole i uge 27 i 2020, og med enkelte frivillige i forbindelse med fodboldskolen.
Gunvor Christensen fortæller om Get2Sport
Udgivelsens forfattere
- Gunvor ChristensenMette Lunde Christensen
Om denne udgivelse
Finansieret af
Danmarks Idrætsforbund og Nordea-FondenUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd