Behandling til børn og unge udsat for seksuelle overgreb
Udgivelsens forfattere:
- Katrine Iversen
- Helle Hansen
- Sofie Henze-Pedersen
- Jonatan Kjældgaard Jensen
- Asger Graa Andreasen
- Maiken Pontoppidan
- Børn, unge og familie
- Socialområdet Børn, unge og familie, Socialområdet
Børn og unge, der er udsat for seksuelle overgreb, er i stor risiko for at udvikle traumer samt langvarige psykiske lidelser, misbrug og dårligt fysisk helbred. Det kan derfor være meget omkostningsfuldt for både barnet og for samfundet, hvis ofre for seksuelle overgreb ikke opspores og behandles i tide.
Det er en kommunal opgave at varetage støtten til børn og unge, der har været udsat for seksuelle overgreb. En nyere undersøgelse viser imidlertid, at kommunerne har meget forskellig dækning af tilbud til børn og unge, der har været udsat for seksuelle overgreb, samt at meget få kommuner har et specialiseret tilbud til målgruppen. Formålet med udviklingen og modningen af TF-CBT i Danmark er derfor at kunne tilbyde et behandlingstilbud med potentiale for national dækning, så børn med traumer efter at have været udsat for seksuelle overgreb kan tilbydes en virksom og ensartet behandling.
Børnene og de unge er karakteriseret af en ret alvorlig mistrivsel og har et stort behov for at få hjælp
I alt 31 familier har deltaget i TF-CBT-forløb i den analyserede projektperiode, og der er indsamlet data fra 29 børn og unge. Ved projektets opstart var de 29 deltagende børn og unge karakteriseret ved en markant mistrivsel:
- 86 procent opfyldte kriterierne for en PTSD-diagnose
- 83 procent havde tegn på en klinisk depression
- Hovedparten havde negative og dysfunktionelle tanker
- Hovedparten havde problemer med trivsel – især internaliserende adfærd samt problemer med venskaber og indlæring
- Hovedparten havde dog også markante sociale styrker.
TF-CBT afhjælper depression og forbedrer trivsel
Evalueringen viser, at de børn unge, som deltager i TF-CBT-behandlingen, oplever markante ændringer fra forløbets opstart til dets afslutning. Der ses en markant reduktion i PTSD-symptomer for unge, som er 13 år eller ældre. For alle børn og unge ses en markant reduktion i depressionssymptomer og negative tanker samt en markant forbedring af deltagernes trivsel. Især reduceres de unges indadreagerende problemer og depressionssymptomer i løbet af TF-CBT-forløbet. Der ses dog ikke signifikante forandringer i PTSD-symptomer over forløbsperioden for de yngste deltagere fra 6-12 år.
Politisk ønske om national udbredelse
Erfaringerne med at udvikle, modne og afprøve TF-CBT-behandling i Børnehus Syd er samlet set så gode, at der er grundlag for en national udbredelse.
Social- og boligministeren og ordførerkredsen bag UIP har på baggrund af de lovende resultater derfor besluttet at udbrede TF-CBT-behandlingstilbuddet til alle børnehuse, så der skabes grundlag for et virksomt nationalt dækkende behandlingstilbud til børn med traumer efter seksuelle overgreb. Målgruppen er i den forbindelse udvidet til også at omfatte børn udsat for vold.
Metode
Konklusionerne i evalueringen omkring virkningen af indsatsen er draget på baggrund af før- og eftermålinger af 29 børn og unge. Børnene, de unge og deres nærmeste omsorgsperson har udfyldt spørgeskemaer ved opstart af behandlingen, ved afslutningen af behandlingen og tre måneder efter afslutningen af behandlingen. Spørgeskemaerne har bestået af en række validerede redskaber til måling af børnene og de unges symptomer og trivsel. Ud over spørgeskemaerne er der gennemført interviews med fire unge samt otte af børnene og de unges nærmeste omsorgspersoner.
Som led i evalueringen er der desuden gennemført en analyse af implementeringen af TF-CBT, herunder en analyse af, hvor præcist metoden er implementeret. Dertil er der gennemført en omkostningsvurdering af indsatsen.
Udgivelsens forfattere
- Katrine IversenHelle HansenSofie Henze-PedersenJonatan Kjældgaard JensenAsger Graa AndreasenMaiken Pontoppidan
Om denne udgivelse
Finansieret af
Social- og BoligstyrelsenUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd