Adfærdsmæssige effekter af brugerbetaling
Udgivelsens forfattere:
- Astrid Kiil
- Kurt Houlberg
- Ledelse og implementering
- Økonomi og styring
- Sundhed Ledelse og implementering, Økonomi og styring, Sundhed
Litteratursøgningen og den efterfølgende udvælgelse af relevante studier identificerede en omfattende litteratur på sundhedsområdet, mens de adfærdsmæssige effekter af brugerbetaling på ældreområdet viste sig at være sparsomt analyseret. Gennemgangen af den empiriske litteratur viser, at brugerbetaling i de fleste tilfælde reducerer forbruget af de berørte ydelser og dermed har potentiale til at reducere de offentlige udgifter.
Samtlige af de gennemgående studier på ældreområdet og flertallet af de gennemgåede studier på sundhedsområdet finder ingen sundhedsmæssige effekter af brugerbetaling på kort sigt. Den empiriske evidens for, hvorvidt brugerbetaling på nogle ydelser inden for et givet område, men ikke på andre, forskyder forbruget fra ydelser med brugerbetaling til gratis ydelser, er blandet. I studier, der belyser fordelingsmæssige konsekvenser af brugerbetaling, findes stort set entydigt, at brugerbetaling giver anledning til nogle fordelingsmæssige konsekvenser.
Rapporten konkluderer overordnet, at indførelse af brugerbetaling på nye områder og udvidelse af eksisterende ordninger involverer nogle væsentlige økonomiske og politiske afvejninger.
Udgivelsens forfattere
- Astrid KiilKurt Houlberg
Om denne udgivelse
Udgiver
AKF Forlag