Integration af sygepleje i helhedsplejen giver nye muligheder
Udgivelsens forfattere:
- Ældre
- Sundhed Ældre, Sundhed
Regeringen vil integrere sygeplejen i helhedsplejen. Det er glædeligt, fordi de borgere, der får hjemmepleje og bor på plejehjem, ofte har komplekse sygdomme, der kalder på en kompetent indsats på tværs af fag og sektorer.
Det er samtidigt positivt, fordi det giver mulighed for at frigive tid til kerneopgaven og skabe en mere helhedsorienteret digitalisering, end den vi kender på området i dag.
Ny faglig og økonomisk styring – også af sygepleje
Debatten er rig på beskrivelser af den ”minutstyring”, der finder sted, når de kommunale myndighedsafdelinger træffer afgørelse om, hvilke borgere der har ret til hvilke ydelser, og på minutniveau tildeler de ydelser, borgeren kan vælge at få leveret af enten en privat eller offentlig leverandør.
Der er færre, der har skrevet om den minutstyring, der finder sted, når de kommunale sygeplejersker opgaveoverdrager ydelser til de private og offentlige leverandører af hjemmepleje, der forventes at kunne stille medicin frem, observere at borgerne tager den, dokumentere at den er taget og redegøre for eventuelle afvigelser på et til to minutter – når de alligevel er der.
Med ældreloven lægges der op til, at der skal defineres brede pakker, indenfor hvilke det udførende personale har mulighed for fleksibelt at tilrettelægge indsatsen i samarbejdet med borgerne.
Med integrationen af sygepleje i helhedsplejen bliver sygeplejen en integreret del af pakken – hvormed sygeplejerskerne kan slippe for at bruge tid på at specificere og opgaveoverdrage ydelser til hjemmeplejen på den måde, som vi kender på området i dag.
Det forudsætter et opgør med de eksisterende styringsmodeller, men kan medvirke til at frigive tid hos sygeplejersker og social- og sundhedsmedarbejdere, der i stedet kan bruge tiden på borgerne.
Ny og mere helhedsorienteret digitalisering
De digitale omsorgssystemer har samtidig udviklet sig til fragmenterede, siloopdelte universer, hvor det er svært for personalet at finde de oplysninger, der er relevante, for at de hurtigt kan sætte sig ind i borgerens situation.
- Der er et univers til hjemmeplejen, hvor myndigheden kan specificere de ydelser, der skal leveres af hjemmeplejen, og hvor hjemmeplejen kan levere den nødvendige dokumentation, for at myndighederne eventuelt kan træffe afgørelse om ændringer.
- Der er et andet univers til sygeplejen, hvor sygeplejen kan specificere de ydelser, der skal leveres af hjemmeplejen, og hvor hjemmeplejen kan levere den nødvendige dokumentation, for at sygeplejen eventuelt kan beslutte at foretage ændringer.
- Der er et tredje univers til terapeuterne, der også kan lægge ydelser til hjemmeplejen, og som tilsvarende har brug for dokumentation for at kunne følge med og følge op i det omfang, der er brug for det.
Med inklusionen af sygeplejen og (dele af) træningsindsatsen i helhedsplejen åbnes for en ny digital infrastruktur, der gør det lettere at danne sig et overblik over borgerens problemstilling og de indsatser, der skal leveres af teamet i hjemmet.
Det baner vejen for en ny og mere meningsfuld digital understøttelse af ældreomsorgen – forudsat at muligheden udnyttes som en del af arbejdet med implementering af ældrereformen.
Regeringens udspil til en sundhedsreform skaber med integrationen af sygepleje i helhedsplejen muligheden for, at ældrereformen kan lykkes med sit afbureaukratiseringsprojekt. Nu er det op til aktørerne på ældreområdet at gribe muligheden.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Publiceret i
NB Ældre