Vores etnografiske forskning viser, at danskere – uanset om de er ’almindelige’ borgere eller sundhedsprofessionelle – har en forståelse af genetiske data som indeholdende en særlig sandhed om det enkelte individ og dennes liv og identitet. Som en genetiker sagde i et interview:
»Genomet er hele kogebogen«.
Med det mente hun, at genomet – et individs fuldstændige sæt af gener – var afgørende for individets udseende, egenskaber og livsforløb.
Til trods for at patienter og borgere tillægger genomet stor betydning, viste vores forskning, at når patienter og borgere træder ind i sundhedsvæsenet, tænker de på deres forestående behandling. De har sjældent øje for, hvad det er for data, som genereres om dem, hvor de bliver opbevaret, og hvad de fremadrettet bruges til.
Men dette fravær af opmærksomhed på de genetiske data betyder ikke, at patienter og borgere er ligeglade. Selv om man som borger i dagligdagen kan glemme alt om, at en hælprøve ligger i en fryser i Danmarks Nationale Biobank, opleves den prøve stadig – når emnet bringes på bane – som en, der har en forbindelse til og tilhører den krop, den kommer fra.
Det vil sige, at borgeren aldrig helt kapper sin relation til de genetiske data. Relationen til genetiske data er i mange dele af tilværelsen sovende eller slumrende. Den eksisterer uden at være aktivt nærværende for borgere. Hvis relationen er slumrende, hvordan skal den så forvaltes?
Mange studier, inklusive vores egne, viser, at danskerne som befolkning bakker op om sundhedsforskning og gerne stiller data til rådighed til forskning.
For eksempel sagde en diabetespatient, da lægen spurgte ham direkte om at lade sine genetiske data indgå i forskning:
»Ja, selvfølgelig vil jeg deltage. Det er da spændende! Jeg troede, jeg havde sagt ja til hele pakken«.
Det var også tydeligt i vores interviews med patienter, at de forventer, at den forskning, de bidrager til, kommer fremtidige patienter i velfærdsstaten til gode. I klinikken observerede vi, at patienter i udpræget grad betragter det som en selvfølge, at ansvaret for den rette brug af data til forskning ikke er deres eget, men ligger i velfærdsstatens institutioner. Den tillid, som patienter viser til både forskning og til velfærdsinstitutionerne, understreger vigtigheden af det store arbejde, som foregår i den videnskabsetiske komité, som skal sikre at sundhedsvidenskabelige projekter gennemføres etisk forsvarligt.