Nyhed 31. MAR 2025

Især drenges fremtid påvirkes af deres nærmeste naboer

  • Børn, unge og familie
  • Socialområdet
Modelfoto: Mathilde Bech/VIVE
De tætteste naboer kan have indflydelse på, om børn får en uddannelse og et godt job senere i livet.

De nærmeste naboer kan have indflydelse på, hvordan især drenge klarer sig i skolen og senere på arbejdsmarkedet. Det viser et forskningsprojekt, som Gabriel Pons Rotger, seniorforsker i VIVE, har gennemført.

Ikke kun egne evner, venner og familie påvirker børns chancer i livet. Det nabolag, de vokser op i, kan også spille en rolle.

Det viser et nyt forskningsprojekt, som Gabriel Pons Rotger, seniorforsker i VIVE, har været med til at gennemføre.

"De tætteste naboer – altså dem, der bor lige ved siden af barnet – kan have indflydelse på, om barnet får en uddannelse og et godt job senere i livet," forklarer Gabriel Pons Rotger.

”Det er muligt, at naboerne fungerer som rollemodeller for børnene. De kan give børnene noget at stræbe efter eller modsat tegne et billede af, at det ikke kan betale sig at have for store mål i livet.”

Forskningsprojektet viser, at drenge bliver mere påvirket af deres naboer end piger, og at ældre børn bliver mere påvirket end yngre børn.

De tætteste naboer – altså dem, der bor lige ved siden af barnet – kan have indflydelse på, om barnet får en uddannelse og et godt job senere i livet.
Gabriel Pons Rotger, seniorforsker

Kommuner kan med fordel være selektive, når de anviser boliger

Mens de nærmeste naboer kan spille en rolle i forhold til uddannelse og arbejde, kan det brede nabolag have betydning for, hvorvidt børnene bliver eksponeret for euforiserende stoffer. Det gør det vanskeligt for forældre at beskytte deres børn, også selvom problemet ikke nødvendigvis findes lige uden for deres dør.

Børns chancer i livet ser altså ud til ikke kun at afhænge af deres egen og deres families indsats, men også af det nabolag, de vokser op i.

”Der kan altså være god grund til at være selektiv, når kommuner anviser boliger til familier, der har det svært. Det gælder både i forhold til, hvem der er de nærmeste naboer, og i forhold til beboerne i det bredere nabolag,” siger Gabriel Pons Rotger.

Studiet er udgivet i Journal of Public Economics og er i samarbejde med lektor Stephen B. Billling fra University of Colorado og professor Mark Hoekstra fra Baylor University.

Sådan har forskerne gjort

Hvis en familie i København har akut behov for en bolig, kan den få tildelt en almen bolig af kommunen. Forskerne har undersøgt, hvordan det går børnene i de familier, der får tildelt en bolig. 10 år, efter at de er flyttet, har forskerne sammenlignet udviklingen for unge, der fik tildelt en bolig i udsatte områder, med unge, der fik tildelt en bolig i mindre udsatte områder.