Individuel diabetesbehandling giver mening for patienter og medarbejdere
Sundhed
Sundhed

Kontrol hver tredje måned ved fysisk fremmøde, sådan har standardbehandlingen for patienter med diabetes været i mange år. Men det betyder også, at velbehandlede patienter bliver tilbudt kontroller, de ikke har brug for, mens sårbare patienter ikke får den behandling, de har behov for. Derfor har Steno Diabetes Center Sjælland gennem to år udviklet en individuel behandling, der prioriterer ressourcerne til de mest sårbare patienter.
VIVE har evalueret ’Fremtidens Diabetesambulatorium’ med udgangspunkt i, hvordan patienterne oplever individualiserede forløb, og hvordan fagpersonerne oplever indsatsens relevans og anvendelighed. Evalueringen er finansieret af Steno Diabetes Center Sjælland.
Patienterne er glade for indsatsen
Patienterne oplever de individualiserede forløb som hensigtsmæssige hvad angår tid, økonomi og retfærdighed. Der er dog flere, som er usikre og bekymrede for, om de risikerer at blive tabt, når der ikke længere er faste standardforløb.
”Det er vigtigt, at der fremover er fokus på at sikre tryghed i overgangene til behovstyret kontakt eller til opfølgning i almen praksis, da patienterne italesætter bekymringer og konkrete erfaringer med, at de tidligere er faldet ud af systemet,” siger Martin Sandberg Buch.
Patienterne føler sig særligt godt inddraget, når fagpersonerne formår at koble deres medicinske viden til patienternes hverdagserfaringer. Derfor anbefaler evalueringen et særligt fokus på koblingen til den enkeltes hverdagserfaringer i det videre arbejde.
”Det giver patienterne en større forståelse for, hvordan de kan takle udfordringerne, de oplever i forbindelse med deres diabetes,” siger Martin Sandberg Buch.
Fagpersoner har fået understøttende redskaber
Ambulatorierne har også inden indsatsen med ’Fremtidens Diabetesambulatorium’ haft fokus på individuelle forløb, og derfor har personalet undervejs sat spørgsmålstegn ved, hvad der var nyt i indsatsen.
”Selvom mange klinikere har været skeptiske, er der sket en positiv udvikling i deres perspektiver på indsatsen. De oplever, at der under projektperioden er blevet skabt relevante og brugbare redskaber til at understøtte og systematisere et fælles arbejde med individuel behandling,” siger Martin Buch Sandberg.
Det drejer sig blandt andet om elektronisk understøttelse af individualiserede forløb, nye arbejdsgange vedrørende patientinvolvering og en ’redskabskasse’, der giver bedre mulighed for at finde støtte til patienter med økonomiske eller psykiatriske problemstillinger. Redskaber, der også har potentiale for at blive skaleret til andre sygdomsområder.
Om evalueringen
Evalueringen er baseret på tre delanalyser:
- en patientundersøgelse baseret på 22 observationer af konsultationer i diabetesambulatorierne samt 46 interview med diabetespatienter
- en spørgeskemaundersøgelse udsendt til i alt 65 klinikere i 2023 og 55 klinikere i 2024
- en organisationsanalyse baseret deltagerobservationer og kvalitative interview af i alt 40 klinikere, ledere og projektmedarbejdere fra de berørte ambulatorier.