Fem kerneelementer i opsporing
Socialområdet
Socialområdet

Borgere, der er i kontakt med velfærdssystemet, kan i visse tilfælde bære på skjulte bagvedliggende udfordringer. Hvis de udfordringer ikke bliver inddraget og adresseret, kan det reducere effekten af de indsatser, som borgerne modtager, og samtidig øge risikoen for social udsathed og marginalisering.
Borgere med senfølger fra seksuelle overgreb i barndommen og borgere, som sælger sex, er målgrupper blandt flere andre i en ny undersøgelse, som identificerer fem kerneelementer for opsporing på det sociale område.
Målgrupperne bærer på en oplevelse af ikke at føle sig forstået og anerkendt, og i mødet med forskellige velfærdstilbud vil målgrupperne ofte bevidst eller ubevidst undlade at fortælle om disse bagvedliggende udfordringer.
Opsporing af de bagvedliggende risikofaktorer, som senfølger og sexsalg kan udgøre, er derfor helt nødvendig for at hjælpe borgere i målgrupperne.
VIVE har på baggrund af interviews og litteraturstudier udarbejdet en Indsatsbeskrivelse, som kan anvendes af blandt andre støttefunktioner, rådgivningstjenester, sundhedsklinikker og botilbud med at opspore sådanne risikofaktorer, og herved bidrage til at forebygge sociale problemer og udsathed. Indsatsbeskrivelsen består af fem elementer:
- Opbyg grundlæggende viden om målgruppen
- Etabler et fælles udgangspunkt for, hvad der skal reageres på
- Skab overblik over aktuelle og relevante tilbud til målgruppen
- Vær tålmodig og velforberedt
- Afhold transparente og forudsigelige møder
”Det handler meget om, at man som rådgiver i de enkelte tilbud og støttefunktioner går til opgaven med de samme forudsætninger – en basal viden om målgruppen, hvordan man skal møde borgerne, og hvornår man skal reagere på tegn på dybere problemer. Og så er det selvfølgelig vigtigt at have et godt overblik over, hvad der så er af tilbud, der kan hjælpe borgerne videre,” siger seniorforsker Lars Fynbo, der har ledet udarbejdelsen af indsatsbeskrivelsen.
Indsatsbeskrivelsen er finansieret af Social- og Boligstyrelsen, som også har bidraget med sparring og dialog undervejs i undersøgelsen. Indsatsbeskrivelsen og undersøgelsen bag er publiceret i VIVE-rapporten Opsporing og forebyggelse af social udsathed – Screeningsopgave med fokus på sexsalg, senfølger fra seksuelle overgreb, vold i nære relationer og LGBT+.
Indsatsbeskrivelsen findes også som selvstændig publikation: Model for en opsporende og forebyggende indsats til mennesker i risiko for social udsathed.