Nyhed 27. MAR 2025

Digitale selvtests skal forebygge skadeligt alkoholforbrug

  • Sundhed
Modelfoto: Ole Bo Jensen/VIVE
”Håbet er, at vi med indsatsen også kan ramme den gruppe af borgere, som kan være sværest at nå," siger Morten Hjortskov Larsen.

VIVEs seniorforsker Morten Hjortskov Larsen skal i samarbejde med Vejle Kommune videreudvikle en indsats med digitale selvtests for alkohol til voksne. Målet er at forebygge et skadeligt alkoholindtag og dermed minimere risikoen for udvikling af kræft. Indsatsen har potentiale til at blive udbredt i alle landets kommuner.

Knap 600.000 danskere har et så stort alkoholindtag, at det er skadeligt. Alkohol øger blandt andet risikoen for kræft, og hvert år kan der forebygges 1.000 tilfælde af kræft i Danmark, hvis alkoholforbruget bliver skruet ned.

Derfor skal VIVE i samarbejde med Vejle Kommune iværksætte og undersøge en indsats, hvor borgere kan scanne en QR-kode på et offentligt sted for at tage en alkoholtest for med det samme at modtage personlig feedback, der kan sikre, at borgerne modtager information og professionel hjælp, hvis det er påkrævet. Forskningsprojektet er finansieret af Kræftens Bekæmpelse. 

Et højt forbrug af alkohol er tabubelagt og svært at tale om for både borgere og sundhedspersonale. Forskning tyder på, at når borgere tester deres egne alkoholvaner og får personlig feedback, motiverer det dem til at reflektere over – og reducere – deres alkoholforbrug.
Morten Hjortskov Larsen, seniorforsker i VIVE.

Selvtest på flere offentlige steder

Forskningsprojektet bygger videre på en pilottest gennemført i Vejle Kommune, der viste, at borgerne var villige til at scanne QR-koderne i de sundhedshuse, de var placeret i, til trods for at alkohol er et tabuiseret emne, og scanningen sker på et offentligt sted.

Det nye i projektet er at udvide målgruppen ved at gøre den digitale selvtest tilgængelig på flere offentlige steder, eksempelvis på biblioteker, genbrugsstationer, i almen praksis og borgerservice.

”Hver dag er tusindvis af borgere i kontakt med det offentlige, og derfor rummer disse kontaktpunkter et stort forebyggelsespotentiale, fordi der allerede er en kontakt i kraft af fysisk fremmøde,” siger Morten Hjortskov Larsen.

Mindre skamfuldt at undersøge vaner på egen hånd

Indsatser til at opspore og behandle et alkoholmisbrug har traditionelt krævet en direkte kontakt mellem de sundhedsprofessionelle og borgerne. Men fordi et overforbrug af alkohol kan være svært og skamfuldt at tale om både for sundhedspersonalet og borgeren, har det afholdt borgere fra at tage imod professionel hjælp.

”Med forskningsprojektet afgrænser vi den direkte kontakt til sundhedspersonlet for at skabe et rum, hvor borgeren i ro kan undersøge sine egne vaner, uden at der er et andet ydre blik, som kan virke dømmende, også selvom det ikke er intentionen,” siger Morten Hjortskov Larsen.

Potentiale for at nå udsatte borgere

Ved både at udvide kontaktpunktet til at inkludere steder, hvor borgerne ikke nødvendigvis er i et ’sundhedsmindset’, og samtidig holde den indledende kontakt til borgeren digitalt, vil det være muligt at nå mere socialt udsatte borgere.

”Håbet er, at vi med indsatsen også kan ramme den gruppe af borgere, som kan være sværest at nå, men som ofte har allermest brug for hjælp til at komme ud af et skadeligt alkoholforbrug,” siger Morten Hjortskov Larsen.

Han forklarer, at indsatsen ikke alene er skalérbart til at kunne inkludere endnu flere kontaktpunkter, men også omkostningseffektivt, da forebyggelsen er digital og dermed kræver færre personaleressourcer. Samtidig kan indsatsen også nemt overføres til andre kommuner.